Piletić: Idući tjedan razgovori o povećanju iznosa minimalne plaće

Slika /Vijesti/2023/Rujan/20 rujna/VRH_8424.jpg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je da će se idući tjedan sastati stručno povjerenstvo za praćenje i analizu kretanja minimalne plaće koje će Vladi uputiti konačni prijedlog, budući da su poslodavci i sindikati već poslali svoje prijedloge njezinog povećanja, a kreću se od 8 do 27 posto.  

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je u srijedu, nakon sastanka stranaka parlamentarne većine održanog u Banskim dvorima, da su raspravljali i o prijedlozima vezanima uz visinu minimalne plaće s obzirom na to da su članovi povjerenstva, socijalni partneri - HUP i sindikati, već dostavili svoje prijedloge.

"Povjerenstvo će se sastati već idući tjedan u Ministarstvu rada i onda ćemo Vladi uputiti i konačni prijedlog. Za sada imamo raspon prijedloga o povećanju minimalca za 8 do najviše 27 posto", rekao je Piletić.

Potpredsjednik Vlade Medved žurno će nadopuniti imovinsku karticu

Novinari su ministra pitali i za komentar činjenice da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nije u imovinskoj kartici prijavio imovinu koju je naslijedio.

Ministar Piletić napomenuo je da je potpredsjednik Vlade već komentirao cijeli slučaj te da je, s obzirom na to da je riječ o ostavini koju je naslijedio od roditelja i dijeli je zajedno s braćom i sestrama, dao "jasno naslutiti da će ju unijeti u imovinskoj kartici".

"Ovdje nije riječ o neprijavljivanju stečene, kupljene ili neke druge imovine nego o nekretninama koje su u njegovo vlasništvo prešle rješenjem o nasljeđivanju", rekao je Piletić te istaknuo da je Medved cijeli slučaj "okarakterizirao kao propust koji će u sljedećih nekoliko dana ispraviti".

Ministar Medved je nakon smrti roditelja, kao jedan od nasljednika, na ostavinskoj raspravi 2022. , naslijedio dio zemljišta na području Općine Cetingrad, odgovorili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja Hini na upit o cijelom slučaju.

"Radi se o naslijeđenim suvlasničkim dijelovima zemljišta. Kako je javni bilježnik po službenoj dužnosti proveo upis vlasništva u zemljišne knjige, ministar Medved je propustio izvršiti nadopunu imovinske kartice što će, svjestan nenamjernog propusta, žurno ispraviti", poručili su.

Vučković: Do sada eutanazirano više od 17 tisuća svinja

Do danas je eutanazirano više od 17 tisuća svinja zbog afričke svinjske kuge (ASK) na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u zoni ograničenja, rekla je u srijedu nakon koalicijskog sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ponovila je da je riječ o vrlo opasnoj i ekonomski možda najozbiljnijoj bolesti stočarstva o kojoj se puno toga ne zna, te je potrebno slušati savjete veterinara i što prije izići iz faze epidemije.

Na, kako je rekla, vrlo velike socioekonomske posljedice, Vlada će reagirati i već reagira raznim mjerama.

Tako su u tijeku isplate potpora za sve posjednike kojima su eutanazirane životinje bez obzira na kategoriju objekata u kojima su držane, a u tijeku su i isplate šteta po zakonu o zdravlju životinja za sve one koji su držali životinje u objektima viših biosigurnosnih kategorija.

Provedba dodatnih mjera koje će ublažiti socioekonomske posljedice

Realizira se i posebni zaključak Vlade kojim je Ministarstvu poljoprivrede naložena provedba dodatnih mjera koje će ublažiti socioekonomske posljedice, a izrađuje se i program koji se odnosi na nadoknadu dijela izgubljene dobiti i prihoda u razdoblju u kojemu uzgajivači neće moći raditi, kao i nadoknadu prihoda prerađivačima u malom i srednjem sektoru koji su u poteškoćama u pronalasku sirovine.

Provodi se, rekla je ministrica, i odluka kojom se svima koji koriste državno zemljište otpisuje zakupnina za drugu polovicu 2023. te cijelu 2024. godinu, a imajući  u vidu da je tu riječ većom dijelom o prihodima jedinica lokalne samouprave i županije, tako izgubljeni prihod će im se nadoknaditi iz državnog proračuna.

Na pitanje zašto je otkazan sastanak sa svinjogojcima, odgovorila je da nije otkazan nego odgođen te da se sa svinjogojcima sastaje vrlo često.

Tvrdnju dijela svinjogojaca da se struka i ministarstvo ne nose dobro s ASK-om, komentirala je rekavši da takav zaključak treba i argumentirati.

Civilna zaštita angažirana od početka

Što se tiče zabrane uzgoja svinja 12 mjeseci nakon eutanazije, odgovorila je da je u drugim zemljama taj rok 24, 36, a najčešće više od 12 mjeseci te da će se vlada nastojati držati sadašnjeg roka.

Danas je, kako je rekla, Ministarstvo poljoprivrede objavilo da su u više kategorije biosigurnosti od potvrde bolesti prebačena 7124 objekta u kojima se drže svinje, a da je 15. rujna broj svinja u Hrvatskoj prelazio 931 tisuću dok je u siječnju bio nešto veći od 790 tisuća.

Ministrica Vučković ne slaže se da je na terenu premalo veterinara te kaže da je Civilna zaštita angažirana od početka, a što se tiče angažmana vojske drži da on trenutačno nije potreban.

Izvor: Hina/Vlada

 

Pisane vijesti