Piletić: Inkluzivnim dodatkom prihodi OSI-ja porasti će od 50 do 100 posto

Slika /Vijesti/2023/Studeni/29 studenog/Piletić 7.jpg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić poručio je danas u Saboru na predstavljanju novog zakonskog prijedloga da će Zakonom o inkluzivnom dodatku osobama s invaliditetom mjesečni prihodi porasti od minimalno 50 do 100 i više posto.

Kazao je da niti jedan korisnik od sadašnjih 147 tisuća neće dobiti manji mjesečni iznos kroz inkluzivni dodatak te će prihod za sve sadašnje korisnike u sustavu rasti će za minimalno 50 do 100 i više posto.
 
„Nije da se ovime želimo hvaliti nego ispraviti dugogodišnju nepravdu”, naglasio je.
 
Inkluzivni dodatak novčana je naknada namijenjena osobama s invaliditetom, a objedinit će četiri dosadašnje naknade - osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknadu za nezaposlene.
 
Iznos inkluzivnog dodatka kroz pet kategorija kretati će se mjesečno od 720 eura za prvu razinu, 480 eura za drugu , 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu.
 
Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. a u proračunu je za tu namjenu predviđeno 506 milijuna eura, što je dvostruko više nego se trenutno troši za četiri naknade.
 
„Za svaku naknadu dosad je bilo potrebno vještačenje i posebna procedura tome se sada također staje na kraj“, dodao je Piletić.
 
Istaknuo je da se zakon donosi nakon konzultacija sa strukom i udrugama osoba s invaliditetom.
 
Do priznavanja inkluzivnog dodatka korisnici će i dalje imati ostvarena prava, a postupak za inkluzivni dodatak provodit će se do kraja 2024. godine. Nakon priznanja inkluzivnog dodatka korisnicima će biti isplaćena razlika.
 
„Vjerujem da će u prvim mjesecima godine ogromna većina zahtjeva biti riješena“, poručio je Piletić.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti