Piletić: Ministarstvo predlaže ukidanje smanjenja povlaštenih mirovina

Izmjenama zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima, koje su upućene u javno savjetovanje, predlaže se ukidanje 10-postotnog smanjenja povlaštenih mirovina, koje je uvedeno u vrijeme krize 2010., i to u dva navrata - s 1. srpnjem ove i 1. siječnjem iduće godine.

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić rekao je novinarima nakon sjednice Vlade da će javno savjetovanje trajati do 29. ožujka, nakon čega će o zakonu Hrvatski sabor raspravljati u jednom čitanju.

Podsjetio je kako je zakon donesen 2010. u doba krize, kada je propisano da sve mirovine ostvarene posebnim propisima iznad 3500 kuna budu dodatno umanjene za deset posto.

Ministarstvo sada prijedlogom izmjena zakona predlaže da se smanjenje od 10 posto ukine u dva navrata, odnosno da se s 1. srpnjem, kad bi taj zakon trebao stupiti na snagu, postotak smanji s deset na pet posto, a zatim da s 1. siječnjem 2024. zakon prestane važiti.

"Naša procjena je da će tim zakonom biti obuhvaćeno nešto manje od 100.000 korisnika mirovina, od čega više od 63.000 hrvatskih branitelja, među kojima su umirovljeni policajci, hrvatski vojnici, vatrogasci te ostale kategorije koje su ostvarivale mirovine po posebnim propisima", kazao je ministar Piletić.

Izvor: Hina

Pisane vijesti