Piletić: Mirovinski sustav je stabilan, raste udio doprinosa u izdacima za mirovine

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić izjavio je u četvrtak da Hrvatska bilježi rekordan broj zaposlenih koji plaćaju mirovinske i zdravstvene doprinose, dok je udio doprinosa u isplati svih mirovina narastao za osam posto u zadnjih šest godina.
 
Hrvatska nikad više neće imati omjer između zaposlenika i umirovljenika na razini iz 1980-ih, kada je iznosio 1:4. Spomenuti omjer u Hrvatskoj trenutno iznosi 1:1,3, no Piletić je ocijenio da je mirovinski sustav stabilan zbog rekordnog broja zaposlenika koji uplaćuju mirovinske i zdravstvene doprinose
 
„Uplate za doprinose rastu iz godine u godinu, kao i udio doprinosa u ukupnim izdacima za mirovine iz državnog proračuna. Taj udio ove godine iznosi 62 posto, dok je 2016.godine bio na 54 posto”, rekao je Piletić nakon sjednice Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koja je održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
 
Ministar je komentirao stabilnost mirovinskog sustava nakon što su objavljeni novi podaci iz popisa stanovništva 2021., koji pokazuju da hrvatsko stanovništvo stari. Udio najmlađeg stanovništva, u dobi do 14 godina, iznosi 14,27 posto, a najstarijeg stanovništva, iznad 65 godina, je 22,45 posto.
 
Piletić je najavio da će Vlada ojačati položaj umirovljenika kroz drugo čitanje Zakona o mirovinskom osiguranju i izmjene Zakona o kapitaliziranoj štednji, koji se odnosi na drugi mirovinski stup.
 
„Cilj najavljenih izmjena je osigurati pravo korištenja dijela obiteljske mirovine zajedno s osobnom i ojačati drugi stup. Još uvijek računamo na razdoblje aktivnog rada, želimo da se prosjek radnog staža s 31 godine približi europskom prosjeku od 40 godina”, rekao je.
 
Piletić je kao najbolju demografsku mjeru ocijenio gradnju do 500 novih vrtića do kraja mandata, kako bi sva djeca imala osiguran smještaj u predškolskim ustanovama. Osim toga, naveo je i jednokratni dodatak za korisnike dječjeg doplatka.
 
Ministar ne očekuje porast nacionalnih netrpeljivosti u društvu nakon objave podataka iz popisa stanovništva po kojima je broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 posto. Vlada će nastaviti promicati tolerantno društvo koje uključuje nacionalne manjine, poručio je Piletić.
 
Izvor: Hina

Pisane vijesti