Piletić: Prosječna plaća danas je veća od one koju je vlada obećala za kraj mandata

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/01 svibnja/Piletić 3.jpg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić čestitao je Međunarodni praznik rada i zahvalio svima koji su doprinijeli da Hrvatska prati europske prosjeke, istaknuo je da danas imamo prosječnu neto plaću koja je veća od one koju je Vlada najavila do kraja ovog mandata.

„To nam daje priliku dići ljestvicu još više“, rekao je ministar.  

Podsjetio je i na „više nego optimistične“ najave iz Ministarstva financija o poreznom rasterećenju svih plaća. Od 1. siječnja iduće godine možemo očekivati još veće, kako prosječne neto plaće, tako i prosječnu bruto plaću i
povećanje medijalne plaće u Hrvatskoj“, kazao je.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina koji je najavu rasterećenja plaća od 1. siječnja nazvao predizbornim trikom.

 „Grbin ništa drugo ne može ni govoriti osim predizbornih trikova“, izjavio je Piletić, dodavši da o tome što građani misle o njegovim izjavama najbolje govore svi dosadašnji izbori i mjesečne ankete.

Sve što je do sada Vlada radila, upravo je rasterećivala i povećavala plaće, kazao je i naglasio da je minimalac u mandatu ove Vlade narastao  za 70 posto, prosječna plaća za preko 30 posto.

Bruto plaća na početku ovog mandata je bila 1000 eura, a danas je prosječna neto plaća veća od 1100 eura, podsjetio je ministar, pa pozvao Grbina da kaže je li to predizborni trik, ili rezultat rada ove vlade.

Vlada kontinuirano vodi socijalni dijalog

 „Takva izjava gospođi Glasovac jamči još nekoliko mandata u oporbi, sasvim sigurno“, poručio je Piletić komentirajući njenu izjavu da Hrvatskoj neće biti boljeg života dok je na vlasti Andrej Plenković, te da bandu treba potjerati što dalje, da se ne vraćaju bar osam godina. 

Glasovac je bila u vladi, a njeni su rezultati više nego poznati, nula, kazao je.

Kad je riječ o dijalogu sa sindikatima, ministar rada kaže da Vlada „u kontinuitetu nastavlja sa socijalnim dijalogom“, da je to pokazala niz puta, a pokazat će i u svakoj slijedećoj prilici.

Prema tome, nastavljamo i dalje, ono što smo mogli vidjeti - upućivanje jednog reprezentativnog sindikata nekim drugim sindikatima, ali s obzirom na sve što je Vlada promijenila kroz Zakon o radu i priznavanje statusa reprezentativnih sindikata, mislim da smo više nego odgovoran partner, poručio je ministar Piletić.

Izvor: Hina / Vlada 

Vijesti iz medija | Rad i mirovine