Piletić za HRT: Vidimo mogućnost da s manjim poreznim stopama omogućimo veće plaće svim radnicima

Slika /Vijesti/2023/Svibanj/02 svibnja/Piletić 2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da od 1. siječnja dolaze nova porezna rasterećenja. Sindikati od Vlade traže povećanje materijalnih prava, ugovaranje najniže osnovne plaće, jače inspekcijske nadzore, sustavno kolektivno pregovaranje na svim razinama bez izdvajanja statusa pojedinih skupina radnika posebnim zakonima. Detalje vezane za porezno rasterećenje i rast plaća objasnio je programu HTV-a Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

"Što se tiče zaposlenih trebalo bi donijeti niže stope poreza na dohodak. Podsjetit ću da je Vlada već nekoliko puta snižavala stopu poreza na dohodak, da smo u dva puta povećali osobni odbitak i da je sve to rezultiralo povećanjem prosječne plaće za 48 posto. S tom praksom želimo nastaviti i dalje. Sama primjena te nove reforme trebala bi stupiti na snagu s 1. siječnja 2024. godine", rekao je Piletić.
 
Kada novi paket bude spreman, premijer i ministar financija će ga predstaviti javnosti.
 
"Mislim da je to najbolja čestitka radnicima povodom Praznika rada", dodao je ministar.
 
Proračun države i jedinica lokalne i regionalne samouprave iz godine u godinu rastu ponajprije zbog povećanih prihoda na ime poreza na dohodak.
 
"Tu vidimo mogućnost da s manjim stopama omogućimo veće plaće svim radnicima", pojasnio je.
 
Iz oporbe dolaze kritike. Čelnik SDP-a Peđa Grbin poručio je da se radi o predizbornom triku te da porezno rasterećenje treba biti sada. 
 
"Najavljene izmjene trebaju proći proceduru čitanja u Saboru u dva kruga. Ponovit ću još jednom Vlada je nekoliko puta podigla neoporezivi dio dohotka s 2400 kuna na 4000 kuna, povećani su osobni odbitci i u proteklom razdoblju je smanjena stopa poreza na dohodak. Dakle, ništa novo nego nastavak Vladine politike poreznog rasterećivanja samoga rada, samim time i veće plaće u Hrvatskoj za sve", poručio je Piletić.
 
"O izjavama gospodina Grbina najbolje govore ankete rejtinga stranaka iz mjeseca u mjesec. Štogod da kaže, neće mu ići u prilog", dodao je ministar.
 
U posljednjih šest godina prosječna plaća narasla za preko 48%, u mandatu SDP-ove vlade za nešto manje od 3%
 
Osvrnuo se i na izjavu Sabine Glasovac koja je poručila kako "Plenkovićevu bandu treba potjerati što dalje, da se ne vraćaju bar osam godina".
 
"Takve izjave političkih oponenata mogu im donijeti samo još nekoliko mandata rada u oporbi. Građani RH su imali priliku vidjeti kako je radila Vlada u kojoj je sjedila gospođa Glasovac. Nakon što su dobili respektabilno povjerenje građana, po isteku mandata dobili su crveni karton i samim time jasno su im poručili što misle o takvim izjavama gospođe Glasovac i svih ostalih koji koriste takav žanr kojim se potiče mržnja i netolerancija. To nipošto neće proći", rekao je.
 
Podsjetio je kako je u mandatu SDP-ove vlade prosječna plaća narasla za nešto manje od 3 posto. S druge strane, rekao je kako je u mandatu HDZ-ove Vlade, u posljednjih šest godina, prosječna plaća narasla za preko 48 posto. Najniža plaća narasla je za 69 posto.
 
"Mi smo partner predstavnicima radnika, sindikatima, ali isto tako i Hrvatskoj udruzi poslodavaca", ocijenio je.
 
Vlada je poslodavac svima, povoljnija prava mora osjetiti svih 235 tisuća radnika u državnim i javnim službama
 
Piletić je otkrio kako teku pregovori sa sindikatima zaposlenih u javnim i državnim službama.
 
"Završio je tek drugi krug. Vlada i sindikati kreću iz svojih početnih pozicija i kao svaki put dosad vjerujem da ćemo se naći na prostoru zlatne sredine te da ćemo vrlo skoro ugovoriti povoljnija materijalna prava za članove reprezentativnih sindikata. Ponovit ću, Vlada je poslodavac svima, 235 tisuća radnika u državnim i javnim službama, kada govorimo o nekom povoljnijem pravu, onda to moraju osjetiti svi. Pružili smo si ruku da nastavimo s pregovorima u rujnu kada će na dnevnom redu biti tema povećanja osnovice plaća za sve u državnim i javnim službama", ocijenio je.
 
Iz Radničke fronte i nekih sindikata kritike - kažu kako smo najjeftinija radna snaga u Europi. Piletić je rekao kako se radi o paušalnim i ničim potkrijepljenim izjavama.
 
"Nikad veća zaposlenost u Hrvatskoj, rekordno niska nezaposlenost, na korak smo do ostvarenja svih zacrtanih ciljeva - zaposlenost 75 posto, nezaposlenost 5 posto. Mi smo sada po broju nezaposlenih na 6,5 posto, u sljedećem razdoblju želimo to još smanjiti", rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike
 
Izvor: HRT / Vlada 

Vijesti iz medija