Pismo predsjednika je igra, ne možeš jedan dan vrijeđati, a sutradan htjeti razgovor

Slika /Vijesti/2023/Ožujak/08 ožujka/A. Plenković press.jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je da je pismo predsjednika Republike Zorana Milanovića igra kako bi prikrio teme koje se tiču njegove obitelji. Podsjetio je kako je 24. veljače prošle godine pismeno poslao prijedlog za održavanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali nije bilo interesa. Poručio je da trenutno ne vidi potrebu za sastanak s predsjednikom jer država funkcionira.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima nakon sjednice Vlade odgovarao je na pitanja novinara o aktualnim temama

Osvrnuo se na pismo predsjednika Zorana Milanovića.

"Ta neka igrica Dr. Jekyll i Mr. Hyde, gdje ste jedan dan na nišanu, a drugi dan, da biste pokrili ove teme koje se tiču njegove obitelji, bacate pismo u eter koja su napisana prije tri mjeseca. Odgovor je vrlo jednostavan - nema tu nikakvih osobnih odnosa i oni su nebitni", kazao je premijer.

Dodao je da postoje političke relacije između institucija koje se moraju sagledavati u cjelini. "A cjelina je otprilike kao ona narodna 'kako siješ, tako žanješ', poručio je.

"Ove dvije domene koje su sadržajno dio pisma, radi se o temama koje pokrivaju ministri Banožić i Grlić-Radman koje on vrijeđa na dnevnoj razini. Tu su iscrpljene mogućnosti za razgovor. Zadnja ozbiljna mogućnost za bilo kakvu ozbiljnu suradnju bila je 24. veljače prošle godine", rekao je Plenković.

Dodao je kako je tada pismeno poslao prijedlog za održavanje Vijeća za nacionalnu sigurnost jer je došlo, kako je kazao, do događaja koji je utjecao na cijeli svijet, ali nije bilo interesa.

"On se u tom svom pisamcu referira na tezu da Vlada samostalno poduzima neke vanjskopolitičke aktivnosti. Pa gdje je veće samostalne, a nama u potpunosti neprihvatljive, vanjskopolitičke aktivnosti ako netko godinu dana zastupa proruske stavove i čini enormnu reputacijsku štetu sebi i djelomično i hrvatskoj državi. To su tzv. samoinicijativni autonomni stavovi koji nisu ni sa kim usklađeni", rekao je.

Država više nego dobro funkcionira

Premijer je podsjetio i na ostale teme o kojima je predsjednik govorio, kazavši da su izazvale, blago rečeno, zapanjenost aktera u susjedstvu. Za primjer je naveo Predsjednikovo uvjetovanje članstva Švedske i Finske u NATO-u.

"Prema tome, ta 'pila naopako' može biti zanimljiva samo nekome tko je u komentatorskom ili političkom prostoru za njega pa to tolerira, pravi se nevješt i nastoji to svesti na nekakve osobne odnose između predsjednika i premijera, što naravno nije slučaj, ali fakti su sasvim drugačiji", kazao je Plenković.

Kad je riječ o temama u vezi veleposlanika, premijer je rekao da je Ministarstvo vanjskih poslova predložilo niz ljudi. "Ta imena negdje stoje, ne znam točno gdje, ali što se nas tiče, mi smo naše prijedloge uputili davno i s te strane nema nekih promjena", dodao je.   

Što se tiče dužnosnika u sigurnosno-obrambenom sustavu, Plenković je kazao da je ministar obrane Mario Banožić za šefa VSOA-e predložio načelnika Obavještajne uprave brigadnog generala Miju Validžića, predložen je i čelni čovjek Obalne straže, ali i vojni predstavnik u NATO-u.

Premijer se ponovno dotakao pisma, poručivši da se ne može jedan dan nekoga vrijeđati, a sutradan htjeti da se razgovara.

Upitan ima li on osobno želju za dijalogom, Plenković je rekao kako država više nego dobro funkcionira.

"Sve što trebamo riješiti, može se riješiti korespondencijom, dogovorima. Mi smo sve što treba predložiti, predložili", dodao je.

Na pitanje znači li to da se do kraja mandata neće sastati, premijer je kazao kako u ovom trenutku za to ne vidi operativnu potrebu.

"Ne vidim da bilo što ne funkcionira na način da bi bilo zabrinjavajuće. Hrvatska vojska ima novaca, u nju se ulaže, materijalna prava vojnika su bolja nego ikada, diplomacija funkcionira, tako da ne vidim nikakav problem", poručio je Plenković.  

Vlada vodi računa o građanima i gospodarstvu

Na pitanja o inflaciji i poskupljenjima, premijer je kazao kako je Europska središnja banka neki dan objavila tekst da je minimalan utjecaj zamjene kune u euro na inflaciju. Podsjetio je da postoji aplikacija Ministarstva gospodarstva i pozvao trgovačke lance da se uključe.

Premijer očekuje da se svi ponašaju društveno odgovorno u krizi za koju, kako je rekao, nije kriva Vlada, niti proizvođači, niti trgovci.

"Nije politička filozofija HDZ-a da budemo intervencionistička vlada, ali u vremenu kada imamo vanjske utjecaje, onda mi kao odgovorna Vlada vodimo računa o tome da naši građani prođu kroz najhladnije razdoblje u godini na način da im je cijena energenata niža nego što je bila na tržištu", naglasio je Plenković.

Podsjetio je da je regulirana cijena plina, struje, naftnih derivata, snižene stope PDV-a, ograničena cijena nekoliko proizvoda koje svi konzumiraju. "To se zove paket mjera o kojima Vlada vodi računa", istaknuo je.

Pravosuđe u potpunosti neovisno

Govoreći o kritikama da izmjenama Zakona o kaznenom postupku želi spriječiti da informacije dođu do javnosti, premijer smatra kako je stvar jednostavna, pojasnivši da država donosi proračun kojim financira pravosuđe, DORH, USKOK, sudove, a onda ta tijela koja su u potpunosti neovisna, kako bi kazneno progonila nekoga, donose odluke o tome koga će staviti na mjere, koga uhititi, kome će uzeti mobitel ili kompjuter.

"Zatim se čita stotine tisuća papira u kojima nije baš svaki zarez dokaz, niti je svaki dopis kazneno djelo. U praksi vidimo da netko tu građu kasnije plasira u medije, koja nema veze s dokazima, i stvaraju se okviri priče koje nemaju nikakav javni interes", rekao je Plenković, dodavši kako se to godinama događa.

Naveo je da mnoge druge države imaju sličan zakonodavni okvir, koji se čak odnosi i na medije, dok oni, kako je rekao, idu u okvir koji uopće ne dira medije.

Premijer je spomenuo i ulaganja u pravosudnu infrastrukturu i digitalizaciju. "Nema te teme u pravosuđu koju mi nismo dotakli kako bi ju poboljšali", poručio je.

Državni inspektorat treba sukladno zakonu suzbijati bespravnu gradnju

Na pitanje o rušenju bespravno sagrađenih kuća, Plenković je kazao kako Državni inspektorat treba sukladno zakonu djelovati i suzbijati bespravnu gradnju.

"Moja je pozicija da se prema bilo kojem aspektu bespravne gradnje pristupa jednako, brzo i učinkovito", zaključio je premijer.

Pisane vijesti | Andrej Plenković