Plenković: Akcijskim planom osnažit ćemo političke i gospodarske odnose s Njemačkom, kao i ulaganja njemačkih tvrtki

  • Slika /00 A foto model/9014AC91-E20A-4BC4-B1A6-F7ADFC291FAA.jpeg

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora obilježila je 15 godina rada, a na svečanosti održanoj u Hrvatskom državnom arhivu, na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković,  istaknuta je važnost Komore za uspostavu kvalitetne gospodarske suradnje dviju zemalja.

O tome su govorili predsjednik Komore Ralf Blomberg i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Robert Klinke.
 
Blomberg je ocijenio da je osnivanjem Njemačko-hrvatske industrijske komore u listopadu 2003. otvoreno novo poglavlje gospodarske suradnje dviju zemalja.
 
Komora ima 416 članova i dala je bitan doprinos pozitivnom razvoju njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa, istaknuo je.  
 
Klinke je ocijenio da njemačko-hrvatski gospodarski odnosi predstavljaju posebno važan stup suradnje između Njemačke i Hrvatske. Njemačko-hrvatski gospodarski odnosi, kako je rekao, imaju dugu tradiciju na koju obje zemlje trebaju biti ponosne.
 
Gospodarstvo i trgovina, uz svoje ekonomske rezultate, imaju i povezujući učinak, a njemačke tvrtke u Hrvatskoj i hrvatske tvrtke u Njemačkoj čine važan most između dvije države i ljudi koji u njima žive, rekao je.
 
Njemačka je prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske
 
Čestitajući Komori na 15. obljetnici premijer Andrej Plenković istaknuo je, među ostalim, kako je Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a brojni hrvatski izvoznici pokazuju velik interes za poslovanje i prisutnost na njemačkom tržištu, koje im je i dalje najpoželjnija destinacija.
 
Rekao je i kako je pitanje koje je izrazito važno - pitanje povjerenja i partnerstva između Hrvatske i Njemačke.
 
"Dobro je da podržavamo svoje gospodarstvo, da potičemo sve one koji proizvode i u stanju su konkurirati svim pritiscima snažne tržišne utakmice na europskom i globalnom tržištu, ali ključno je i razvijati partnerstvo i povjerenje s onima koji su nam bliski", istaknuo je.
 
Činjenica je, kako je rekao, da Hrvatska i Njemačka jedna drugu dobro poznaju. Hrvatsku je u prvih deset mjeseci ove godine posjetilo 2,8 milijuna Nijemaca, što je pet posto više nego lani, a u proteklih 25 godina profitirali smo, kako je naveo, od 3,2 milijarde eura njemačkog ulaganja u Hrvatsku.
 
''To je okvir koji je izrazito poticajan i koji je primjer za odnose s drugim zemljama'', ocijenio je Plenković. 
 
Akcijskim planom osnažit ćemo suradnju s Njemačkom
 
Naglasio je ambiciju jačanja suradnje s Njemačkom kroz skoro usvajanje akcijskog plana o jačanju političkih i gospodarskih odnosa kroz koji se žele privući daljnja ulaganja njemačkih tvrtki u Hrvatskoj.
 
Plenković je istaknuo kako je zadaća Vlade kreirati povoljnije poslovno ozračje, dodavši da je u protekle dvije godine u ekonomskom pogledu postojao jedan vrlo jednostavan okvir – realizirati ambicije iz trokuta koji se sastojao od fiskalne konsolidacije, provedbe strukturnih reformi i privlačenja investicija.
 
''Nakon dugo godina rezultate fiskalne konsolidacije vidimo svi - građani, poduzetnici, naši partneri, međunarodne organizacije, financijske institucije, agencije za kreditni rejting – svi oni koji gledaju na Hrvatsku. S fiskalnom konsolidacijom smo poslali poruku da smo Vlada koja realno planira, ono što isplanira ispuni, a ujedno smo, s obzirom na gospodarski rast i prihodovnu stranu proračuna, uz rasterećenje od 6,5 milijardi kuna za hrvatske poduzetnike i građane, uz rasterećenje od 2,5 milijarde kuna u svrhu administrativnog rasterećenja za bolje poslovno ozračje, uspjeli lanjsku godinu završiti u suficitu od skoro 3,2 milijardi kuna'', rekao je Plenković.
 
Istaknuo je i važnost obrazovanja kao jednu od ključnih vladinih reformi. Bez kvalitetne reforme obrazovanja i povezivanja obrazovnog sustava sa potrebama tržišta rada teško je uhvatiti korak sa najboljima i biti konkurentan, rekao je.
 

Izvor: Hina /Vlada
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković