Plenković: Nadležna tijela trebaju rasvijetliti do kraja aferu SMS i utvrditi tko je odgovoran

U razgovoru s novinarima nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na današnji sastanak Prijatelja kohezije u Bratislavi kazavši da je to bio vrlo važan sastanak s kojeg je poslana poruka da u idućih sedam godina članstva u EU dobivamo sredstva koja će približiti Hrvatsku razvijenim članicama EU.
 
''Dakle, DA koheziji, NE nejednakosti, jači i brži regionalni razvoj i dobra sredstva za poljoprivredu – to je za mene bila glavna poruka današnjega dana,'' istaknuo je premijer. 
 
Naglasio je da je tijekom današnjega dana dogovorena još jedna važna odluka – sutra će se na sjednici Vlade odlučiti o podizanju minimalne plaće u Hrvatskoj.
 
"To će biti jedna bitna poruka za što dostojanstveniji život i onih koji imaju najmanje plaće u Hrvatskoj, uz odgovarajuće kompenzacijske mjere poslodavcima", rekao je Plenković.
 
Dodao je i kako su na sjednici raspravili sva pitanja vezana uz proračun i amandmane na njega.
 
Plenković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je iza njih porezna reforma, da će sutra u  drugo čitanje ići paket zakona o mirovinskoj reformi te će se zaokružiti svi akti važni za usvajanje bitne reforme vezane uz Državni inspektorat i spajanje niza agencija.
 
"Ide dio strukturnih reformi, proračun je u okviru onoga što smo predvidjeli u smjernicama, dizanje minimalne plaće, dobar dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi, rast od 2,8 posto u trećem kvartalu i, s aspekta onoga što mi je bitno, mogu reći da idemo u dobrom smjeru", istaknuo je Plenković.
 
Upitan doživljava li priopćenje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kao udar na njega, predsjednik Vlade je rekao kako ga ne doživljava kao udar na sebe.
 
"Jedino što mogu doživjeti kao udar je ono što se događalo prije nekoliko mjeseci, a to je da se fabriciraju sms-ovi i da se nastoji zbuniti javnost i cijela Hrvatska o tome da se meni podvali da sudjelujem u nečemu što bi bilo s druge strane zakona. To je udar", rekao je Plenković.
 
Naveo je kako su oni svaki dan u političkoj utakmici te kada bi gledao koliko udara stiže sa svih strana političkih suparnika, komentatora ili bilo koga drugoga mogao bi reći da "svaki dan imam nekakvu buru ili neki ozbiljniji vjetar."
 
Plenković smatra kako se politički može raspravljati o svemu, ali postoje nadležna tijela koja takve "fenomene" trebaju ispitati i rasvijetliti do kraja, utvrditi odgovornost onih koji to rade te tako riješiti stvari.
 
"Ovdje ne vidim ništa posebnog novog što se ne zbiva svaki tjedan u našem političkom i medijskom prostoru", rekao je.
 
Upitan kako komentira navode predsjednice Republike da nije odgovorio na njezin poziv za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, Plenković je odgovorio da te sjednice prvenstveno moraju biti jako dobro pripremljene, a Vijeće za nacionalnu sigurnost mora prihvatiti dokument koji se odnosi na rad sigurnosnih službi u idućoj godini.
 
Istaknuo je kako je njegova procjena da za tu sjednicu treba odabrati onaj trenutak kada je to u cijelosti spremno i, kada to bude tako, onda će se i sastati, najavivši da će se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održati tijekom prosinca.
 
Na pitanje je li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala, dok se cijela afera ne raspravi, privremeno suspendirati svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Vladu Galića, Plenković je rekao kako su to odluke koje "ona mora dobra vagati i donijeti".
 
Predsjednik Vlade pojasnio je kako nema amandmana na proračun koji se tiče financiranja besplatnih udžbenika svim učenicima, već postoji jedno razumijevanje da bi to bilo dobro.
Istaknuo je da će po toj temi pronaći model koji će riješiti pitanje koliko to košta, zašto toliko košta, što se točno i kome kupuje i slično.
 
"Moramo sve to skupa pažljivo odvagati da ne napravimo stvari koje i u drugim zemljama nigdje nisu tako jednostavno i lagano riješene", poručio je.
 
Premijer je na pitanje je li Vlada učinila kakve pravne korake godinu dana nakon presude BiH šestorki odgovorio da se rade konzultacije s branjenicima i da su napravljene stručne podloge, podsjetivši da država nije stranka u procesu.


Izvor: Hina /Vlada


 

Pisane vijesti | Andrej Plenković