Plenković: Borba protiv epidemije ići će u tri smjera

Slika /Vijesti/2021/listopad/25 listopada/FCj73TEXIAYteRX.jpg

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će daljnja borba protiv širenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj ići u tri smjera istaknuvši kako je cijelo vrijeme na snazi niz mjera, no da se čini kako smo svi malo relaksiraniji nego što bi trebali biti.

Prvi smjer je promoviranje treće doze cjepiva, drugi je da se što više koriste i kontroliraju maske u unutarnjim prostorima, a treći je da ministar obrazovanja Radovan Fuchs u koordinaciji sa županijskim stožerima vidi kakva je situacija u pojedinim obrazovnim ustanovama te da eventualno neki pređu na online nastavu, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za medije.

Dodao je kako se razmišlja i o produljenju jesenskih praznika na cijeli tjedan kako bi se „malo umirilo kretanje virusa”.

Maske, higijena i distanca - to je stalno na snazi

Premijer Plenković je napomenuo kako je cijelo vrijeme na snazi niz mjera i preporuka, ali kako se čini da smo trenutno svi malo relaksiraniji nego bi trebali biti.

„Maske, higijena i distanca, to je stalno na snazi, imali smo nekoliko faza borbe s koronavirusom, od restriktivnih mjera, epidemioloških, ekonomskih i financijskih mjera, sada smo taj katalog već nekako iscrpili”, kazao je Plenković i ponovio podatak da od ukupnog broja ljudi na respiratoru 77 posto nije cijepljeno.

Upozorio je da trend nije dobar i pozvao građane da se cijepe.

„Pozivam sve da se cijepe, budu odgovorni i iskoriste alate koji su na raspolaganju”, istaknuo je Plenković dodavši da trend sigurno nije dobar.

Očekuje se rast BDP-a za više od osam posto

Komentirao je i presudu Vrhovnog suda u slučaju INA- MOL ocijenivši da ona ide u prilog Hrvatskoj (u međunarodnom arbitražnom postupku), te poručio da će HDZ- poštovati presudu te i dalje štititi nacionalne interese.

„Obavijestili smo pravne zastupnike koji zastupaju Hrvatsku u toj arbitraži i tražili da uvrste presudu u dokumentaciju tako da očekujem da se i to uzme u obzir”, rekao je Plenković.

Što se tiče procjene rasta BDP-a za ovu godinu, premijer je kazao je da će rasti više od 8 posto. „Anulirali smo pad od 8 posto u prošloj godini, u pravim trenutcima stisnuli smo prave botune međutim moramo nastaviti s gospodarskim oporavkom”, kazao je.

Plenković je također potvrdio da ga je predsjednik RH Zoran Milanović kontaktirao oko sazivanja Vijeća za obranu dodavši da će tražiti da se u istom danu sazove i Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Za novog predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića kazao  je da ima pravo govoriti što god želi, a za referendum o uvođenju eura samo kazao "o tom - po tom". Reformu zdravstva nije želio komentirati.   

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti