Plenković: Hrvatska je pouzdana članica Sjevernoatlantskog saveza, zajedno jačamo globalni mir i sigurnost

  • Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/30 ožujka/4.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, nakon sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a koji se na 10. obljetnicu ulaska Hrvatske u Sjevernoatlantski savez održao u Zagrebu, izjavio da se Hrvatska dokazala kao pouzdana članica te organizacije, sudjelujući u brojnim operacijama NATO-a kojima se jača globalni mir i sigurnost.

„Kontinuirano ulažemo u obranu kako bismo se pokazali odgovornima u brzim i mijenjajućim međunarodnim odnosima s puno sigurnosnih ugroza“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Fokus međunarodne zajednice zadržavamo na jugoistočnoj Europi
 
Dodao je da se na sastanku vodio kvalitetan dijalog o nizu tema, posebno o pogledu Hrvatske na stanje u istočnoj i jugoistočnoj Europi, jačanje sposobnosti NATO-a, kao i pitanje migracija.
 
„Moramo zadržati fokus međunarodne zajednice na naše susjedstvo u jugoistočnoj Europi gdje su procesi integriranja u Europsku uniju i NATO još uvijek nedovršeni“, istaknuo je.
 
Na novinarski upit o visini sredstava koje Hrvatska ulaže u obranu, predsjednik Vlade je odgovorio da proteklih godina ova Vlada povećala izdvajanja za obranu, a danas je prema kriterijima NATO-a došla do 1,71 posto. 
 
Naglasio je da će se nastaviti s ulaganjem u modernizaciju i opremanje HV-a, a što se tiče ratnog zrakoplovstva, Vlada ostaje privrženi modernizirati i ojačati tu sposobnost. 
 
Vlada SDP-a u kojoj je sudjelovao i IDS davala jamstva za brodove koji nikada nisu izgrađeni
 
Opovrgnuo je navode predsjednika IDS-a Borisa Miletića da je guranje Uljanika u stečaj ekonomski udar vladajućih na Istru. 
 
„Ako se IDS hoće igrati prebacivanja odgovornosti, neka se zapitaju što su radili po temi Uljanika zadnjih trideset godina, a ne zadnjih 17 mjeseci.“
 
"Mi smo napravili ono što je tada bilo jedino ispravno i moguće, dali 'rescue aid' u skladu sa smjernicama Europske komisije i otvorili put u tom trenutku za pronalaženje adekvatnog partnera za restrukturiranje", istaknuo je.
 
Naglasio je da je Vlada napravila iskorak te da su joj radnici najbitniji, dodajući da je Vlada SDP-a u kojoj je sudjelovao i IDS davala jamstva za brodove koji nikada nisu izgrađeni.
 
„To što prvi plan restrukturiranja nije bio održiv nije pitanje za ovu Vladu nego za one koji su ga radili. Dokazali smo našu predanost brodogradilištima. Bilo je više kompanija koje su dolazile u data-room i ostao je jedan potencijalni partner i ponuda za plan restrukturiranja, a to smo već objasnili kakav bi bio utjecaj na porezne obveznike", rekao je Plenković, dodavši da treba biti spreman na sve opcije. 


Pisane vijesti | Andrej Plenković