Plenković i Ratas o jačanju gospodarske suradnje i prioritetima estonskog predsjedanja Vijećem Europske unije

  • Slika /Vijesti/2017/07 srpanj/25 srpnja/Ratas/PVRH i Ratas1.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je danas u Banskim dvorima s estonskim kolegom Jürijem Ratasom o političkoj i gospodarskoj suradnji te o prioritetima estonskog predsjedanja Vijećem EU. 

Nakon razgovora dvojice predsjednika Vlada, održan je sastanak izaslanstava, na kojem je sudjelovala i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. 
 
U izjavi za medije predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da Hrvatska i Estonija imaju 25 godina duge diplomatske i političke odnose, s puno razumijevanja za europska, sigurnosna i globalna pitanja, politiku Istočnoga partnerstva i politiku proširenja Europske unije.
 
Dodao je da je premijer Ratas izvijestio hrvatsko izaslanstvo o ključnim prioritetima estonskoga predsjedanja Vijećem EU, a to su inovativna europska ekonomija, sigurna Europa te održiv i uključiv rast.
 
„Estonija je svojevrsni prvak srednje i istočne Europe u promoviranju digitalne agende, digitalnog društva i digitalne ekonomije i zato su i za Hrvatsku korisna njena iskustva“, kazao je predsjednik Vlade. Dodao je da će summit koji će se u rujnu održati u Tallinnu biti posvećen digitalnoj agendi na razini Europe.
 
Razgovarali su i o situaciji na jugoistoku Europe, odnosima sa susjedima, Brexitu i naporima na razini Europske unije da nakon summita u Rimu udahne novi entuzijazam i optimizam u Europski projekt, izvijestio je Plenković.
 
Istaknuo je kako postoji puno prostora za unaprjeđenje gospodarske razmjene između dvije zemlje, posebno za veći broj dolazaka estonskih turista u Hrvatsku, kao i za jaču prisutnost naših kompanija na estonskom tržištu i obratno.
 
„Intenzivno ćemo pratiti rad estonskoga predsjedništva i izvući neka iskustva za nas koji se pripremamo za tu poziciju 2020. godine“, zaključio je predsjednik Vlade.
Predsjednik Vlade Republike Estonije Jüri Ratas izrazio je zadovoljstvo svojim današnjim posjetom Zagrebu, „gradu bogate povijesti, ali i gospodarstva koje se odražava na cijelu Hrvatsku i Europu u cjelini“, kazao je. Njegov današnji posjet ima za cilj, nastavio je, predstaviti prioritete estonskog  predsjedanja  Europskom unijom i čuti koja su očekivanja Hrvatske.
 
Istaknuo je da mu je drago što Hrvatska i Estonija imaju odličnu suradnju unutar Europske unije i Sjevernoatlantskoga saveza i što dijele iste prioritete i slične poglede.
„Govorili smo o našoj digitalnoj agendi, obrambenoj i sigurnosnoj politici, politici proširenja, gospodarstvu  i klimatskim promjenama, te osobito o migracijama, ključnom problemu s kojim se EU unija mora žurno pozabaviti i rješavati ga solidarno i bez odlaganja“.
 
Prioriteti estonskog predsjedanja su digitalna Europa, e-zdravstvo,  rješenja u zdravstvenoj skrbi, digitalnom potpisu, mobilna plaćanja, e-porezi i e-policija, što se u Estoniji već koristi, rekao je Ratas, uvjeren da će razvoj digitalnog društva i e-Vlade generirati gospodarski rast i povećati učinkovitost.
 
Kazao je da  mu je zadovoljstvo pozvati premijera  Plenkovića na digitalni summit koji će se u Tallinu održati 29. rujna, i bit će svojevrstan pogled u budućnost.
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković