Plenković i von der Leyen o višegodišnjem financijskom okviru i hrvatskim ambicijama za Schengen i eurozonu

  • Slika /Vijesti/2019/11 studeni/21 studenoga/Bilaterale/PVRH-UvdL-2.jpg

U okviru Kongresa Europske pučke stranke koji se održava u Zagrebu, a na kojem sudjeluju brojni čelnici europskih država i institucija, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je i niz bilateralnih sastanaka.

Uz predsjednika Europskoga vijeća Tuska, kancelarku Merkel i predsjednike vlada Norveške, Grčke, Bugarske, Rumunjske, Latvije i Irske, koje je primio u Banskim dvorima, u zagrebačkoj Areni na marginama Kongresa u srijedu i četvrtak sastao se s mnogim europskim dužnosnicima i čelnicima zemalja.
 
Susret s budućom predsjednicom EK von der Leyen
 
S novoizabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, premijer Plenković u srijedu je razgovarao o početku rada nove Komisije, ali i hrvatskim ambicijama za ulazak u Schengen i europodručje. 
 
Ursula von der Leyen pohvalila je napore Vlade i premijera Andreja Plenkovića na ispunjavanju uvjeta za pristupanje Schengenskom prostoru.
 
Razgovarali su i o proširenju Europske unije nakon blokiranja otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.
 
Bilo je riječi i o pregovorima o novom Višegodišnjem financijskom okviru te Brexitu, što će biti zajednički izazov Europske komisije i Hrvatske tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. 
 
Sastao se i s potpredsjednikom Europske komisije za radna mjesta, rast ulaganja i konkurentnost Jyrkijem Katainenom, a razgovarali su o pozitivnim gospodarskim trendovima u Hrvatskoj, provedbi Nacionalnog programa reformi te ispunjavanju kriterija za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM II).
 
Potpora europskom i reformskom putu Ukrajine
 
S predsjednikom bloka "Solidarnost" i bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom razgovarao je o bilateralnim odnosima Hrvatske i Ukrajine, podršci Ukrajini na europskom putu te o Istočnome partnerstvu, a s Julijom Timošenko, predsjednicom Sveukrajinskog saveza o situaciji u Ukrajini, te reformskom i europskom putu Ukrajine.
 
Na sastanku predsjednika Vlade Plenkovića s Andriusom Kubiliusom, zastupnikom u Europskom parlamentu i bivšim premijerom Litve te Gabrieliusom Landsbergisom bilo je riječi o prioritetima hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, kao i o Istočnom partnerstvu.
 
S Wolfgangom Schäubleom, predsjednikom njemačkoga Bundestaga, premijer Plenković razgovarao je o suradnji Hrvatske i Njemačke kao dvije predsjedateljice Vijećem Europske unije u 2020., procesu formiranja nove Europske komisije te daljnjem proširenju Unije.
 
Susret s Kurzem i potvrda izvrsnih odnosa s Austrijom
 
U četvrtak, predsjednik Vlade razgovarao je s austrijskim mandatarom Sebastianom Kurzom, naglasivši da Hrvatska i Austrija nastavljaju jačati odličnu političku i gospodarsku suradnju, a bilo je riječi i o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., podršci Hrvatskoj za ulazak u Schengen te politici proširenja.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković