Plenković i Žigmanov o položaju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Središnja tema razgovora bila je status i položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Srbiji.

Predsjednik Vlade Plenković i Žigmanov istaknuli su potrebu iznalaženja sustavnih rješenja kako bi Hrvati u Srbiji ubuduće imali bolji status nego što to imaju danas, osobito glede političke zastupljenosti, kulturnih prava te obrazovanja.
 
U tom pogledu, istaknuta je važnost daljnjih bilateralnih razgovora Hrvatske i Srbije, kao i poštivanja međudržavnih sporazuma.
 
Žigmanov je naglasio kako je obnova rodne kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, čije je svečano otvaranje zakazano za sredinu listopada, dobar primjer mogućih pomaka na bolje kroz provedbu konkretnih projekata. 
 
Naglašena je i važnost stalnog dijaloga Hrvatske s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji te podrška projektima kojim će se poboljšati položaj, status i identitet hrvatske manjine u Srbiji. 
 
Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Andrej Plenković