Plenković: Izgradnja veteranskih centara dug je države prema hrvatskim braniteljima, u planu su još četiri centra

  • Slika /Vijesti/2023/Studeni/13 studenog/Veteranski centar Daruvar (5).jpeg

Najveća podružnica Veteranskog centra otvorila je danas u Daruvaru vrata hrvatskim braniteljima, a predsjednik Vlade Andrej Plenković je na svečanosti otvorenja istaknuo da je politika Vlade prema hrvatskim braniteljima konzistentna te najavio da je u planu izgradnja novih podružnica, također putem EU fondova.

''Vlada je podržala ovaj projekt koji je ministar Medved sa svojim timom iz Ministarstva hrvatskih branitelja predložio, iznašli smo za njega financijska sredstva i za sljedeće razdoblje predvidjeli da se izgrade još najmanje četiri ovakva veteranska centra - u Osijeku, Virovitici, Krapini i Senju'', poručio je premijer.
 
Naglasio je da je izgradnja veteranskih centara i jedan od načina da se država oduži hrvatskim braniteljima za slobodu i samostalnost, kao i za žrtvu koju su podnijeli u Domovinskom ratu.
 
Podsjetio je da je projekt izgradnje i opremanja četiri podružnice Veteranskog centra vrijedan 45 milijuna eura, pri čemu je 85 posto investicije financirano iz EU fondova.
 
Veteranski centar u Daruvaru prostire se na 10 hektara, ima 105 soba za 200 korisnika, kao i pet soba za 100-postotne invalide. Jedina je podružnica građena od temelja, kao green field investicija, dok su ostale, u Petrinji, Sinju i Šibeniku dograđivane ili proširivane.
 
Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja daruvarske podružnice je 14 milijuna eura. Centar je smješten na mirnoj, šumom okruženoj lokaciji, koja je istovremeno blizu gradskog centra i svakodnevnih društvenih sadržaja, a u neposrednoj blizini su i Daruvarske toplice odnosno zdravstveno-rehabilitacijski, sportsko-rekreacijski i turistički sadržaji. U centru će biti otvoreno pedesetak radnih mjesta.
 
Premijer Plenković je poručio da Vlada nikada nije propustila obilježiti bilo koji relevantan trenutak Domovinskoga rata kao temelja suvremene i slobodne Hrvatske jer je to dio Vladine konzistentne politike i temelj rada.
 
''Veteranski centri koji su u gradnji, dio su programa Vlade, a bit će i u budućnosti. Oni predstavljaju snažan doprinos onome što je u srži naše politike, a to je zaštita Domovinskog rata, kao i jačanje prava hrvatskih branitelja'', kazao je Plenković te dodao da je Hrvatska otvorila veteranske centre i ukrajinskim braniteljima te njihovim ratnim vojnim invalidima sa posebnim programima i posebnom skrbi.
 
U sklopu svakog veteranskog centra postoji i spomen-soba poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, a u centrima će se na poseban i dostojanstven način obilježavati sve važne obljetnice i datumi iz Domovinskog rata, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
 
Dodao je da je svaki Veteranski centar istovremeno i centar razvoja u kojem se pruža savjetodavna pomoć, održavaju edukacije, radionice, seminari, treninzi, osnažuju se potencijali korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te za uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti