Plenković: Krstičević ostaje ministar obrane

Predsjednik Vlade Andrej Plenković koji danas boravi u posjetu Dubrovniku nakon svečane Sjednice dubrovačkoga Gradskog vijeća održane u povodu Dana grada i blagdana sv. Vlaha osvrnuo se na dosadašnja postignuća Grada i Županije dubrovačko-neretvanske te odgovarao na novinarska pitanja.


"Postignuća župana Dobroslavića i gradonačelnika Frankovića zaista su vidljiva i korisna. Nema domene u kojoj nije vidljiv napredak u Dubrovniku, od infrastrukture i smanjenja nezaposlenosti te povećanja zaposlenosti do još jedne uspješne turističke sezone i, što je najvažnije, održivog upravljanja turizmom u Dubrovniku", pohvalio je Plenković.

Dubrovnik je simbol slobode, državnosti, kulture i diplomacije. Posljednju tradiciju dobro oslikava i nova dužnost Dubravke Šuice

Naglasio je da suradnja između Vlade, Dubrovnika i Županije na projektima, decentralizaciji, korištenju nacionalnih i europskih sredstava svake godine omogućuje kvalitetniji život Dubrovčana i svih koji rado dolaze u Dubrovnik, simbol slobode, državnosti, kulture, ali i grad hrvatske diplomacije.

"Činjenica da je Dubravka Šuica postala potpredsjednica Europske komisije na pravi način oslikava koliko je ta tradicija ukorijenjena u grad Dubrovnik".

Učinit ćemo sve da dođe do propulzivnog prometa u gradu

Upitan o konkretnim cestovnim infrastrukturnim projektima premijer je odgovorio da je s gradonačelnikom razgovarao kako se mora osigurati alternativa Magistrali.

"Brza cesta do zračne luke nije samo 'na papiru', dogovorili smo je na sjednici Vlade u Dubrovniku. Ministarstvo i Hrvatske ceste rade, učinit ćemo sve da dođe do propulzivnog prometa u gradu usred sezone kad je pun turista. Ne smije se događati da imamo samo jednu prometnicu."

Summitima poput jučerašnjeg u Portugalu osiguravaju se projekti poput EPK

Na novinarsko pitanje zašto, umjesto na summitu Prijatelja kohezije u Portugalu, nije nazočio svečanom otvorenju Rijeke kao Prijestolnice kulture 2020 premijer je odgovorio da je Vlada podržala projekt Rijeke kao europske prijestolnice kulture.

Objasnio je da upravo sastanci na vrhu poput jučerašnjeg, na koje odlazi u funkciji predsjedavajućeg Vijećem, omogućuju da u idućoj financijskoj perspektivi dobijemo sredstva za pomaganje projekta kakav je i EPK, koji je poduprla ova Vlada.

"Trivijalnosti neću komentirati, jučer je tamo bila ministrica kulture, ministra prometa, turizma, moj savjetnik akademik Kusić, fizički je neizvedivo biti i u Portugalu i u Rijeci", odgovorio je Plenković.

Vlada drži pod kontrolom situaciju s koronavirusom

Plenković je odgovorio i da Vlada drži pod kontrolom situaciju s koronavirusom.

Sva ministarstva, sve koordinacije i Krizni stožer rade. Nema panike, radimo planove i na razini Europske unije i Vijeća. Pokrenuli smo sve mehanizme i razmjenu informacija. Novi je ministar u kontaktu sa svim kolegama, svi su uključeni, od javnog zdravstva, Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova, logistike, sve se poduzima. Smireno, staloženo, mudro, vodimo računa o nacionalnom interesu i našim građanima."

Krstičević ostaje ministar

Glede statusa ministra Krstičevićeva Plenković je odgovorio da on ostaje ministar.

Na pitanje slaže li se s nekim političkim analitičarima da je afera oko imovinske kartice ministra Krstičevića povezana s unutarstranačkim izborima u HDZ-u Plenković  je odgovorio kako ne zna.

"Da se više prenosi ono što mi konkretno radimo za Dubrovačko-neretvansku županiju, Dubrovnik, Vukovar, Vukovarsko-srijemsku županiju, manje bi bilo nebitnih tema", zaključio je.

U poslijepodnevnim satima premijer Plenković će s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i drugim uzvanicima sudjelovati na svečanom otvorenju Feste svetoga Vlaha, kao i na prigodnoj Večeri od Kandelore.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković