Plenković: Kuna je u proteklih 25 godina omogućila ekonomsku stabilnost Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/30 svibnja/DSC_1031.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je večeras u Arheološkom muzeju izložbu Kuna – 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske.

Kunu je označio jednim od bitnih simbola hrvatske države, ocijenivši da je njezino uvođenje omogućilo ekonomsku stabilnost.
 
Istaknuo je važnost datuma 30 svibnja za hrvatsku povijest, ne samo u pogledu konstituiranja Hrvatskog sabora, već i činjenicu da je upravo taj datum odabran za dan kada će kuna zamijeniti tadašnji hrvatski dinar.
 
"Proces uspostave hrvatske valute jedan je od simbola države i pravac razvoja hrvatske financijske stabilnosti i hrvatskoga gospodarstva", rekao je Plenković, zahvalivši  svim stručnjacima te političkom vodstvu, predvođenom prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, koji su na stručan način, uz potporu brojnih kreativnih ljudi, dali umjetnički i stručni doprinos onome što je obilježilo hrvatsku kunu u proteklih 25 godina.
 
"Stabilnost kune bila je izrazito visoka tijekom čitavog ovog razdoblja, a održavala se provođenjem tečajne politike takozvanog fluktuirajućeg tečaja", kazao je Plenković.
 
Strategija uvođenja eura
 
Predsjednik Vlade je istaknuo da Hrvatska, usporedno s uvođenjem i uporabom domaće valute, još od 1991. godine teži monetarnoj europskoj integraciji. "Riješili smo sve naše nacionalne zadaće: pitanje slobode, demokracije, izgradnje institucija, stvaranja svoje valute, oslobađanje i reintegriranje okupiranih područja", rekao je Plenković.
 
Dodao je da su Vlada i HNB oblikovali strategiju uvođenja eura.
 
"Želimo ga uvesti postupno, ne naglo, nego temeljito i studiozno, stvarajući uvjete za njegovo uvođenje i za taj konačni element hrvatske integracije u proces suradnje na razini Europske unije", naglasio je predsjednik Vlade. 
 
Premijer je napomenuo da ćemo i na novčanicama i kovanicama zajedničke valute moći imati hrvatska nacionalna obilježja.
 
"Pokazali bismo tako kontinuitet svega onoga što radimo protekla tri desetljeća i onoga za što smo uvjereni da je dobro za hrvatske građane, hrvatsko gospodarstvo i naš cilj – gospodarsku perspektivu i financijsku stabilnost", zaključio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade zahvalio je autoru izložbe Tomislavu Bilić, a otvorenju su nazočili i  ministar financija Zdravko Marić te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Pisane vijesti | Andrej Plenković