Plenković na Interliberu: Posebno je vrijedno to što je pozornost posvećena Ukrajini

  • Slika /Vijesti/2022/11 studeni/11 studeni/1 (7).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas popodne Međunarodni sajam knjiga - Interliber, a nakon obilaska izložbenih prostora rekao je da je atmosfera na sajmu na kojem je 300 izlagača iz 15 zemalja sjajna te da je posebno vrijedno to što je pozornost posvećena Ukrajini.

To je, smatra, posebno važno s obzirom na godine epidemije i krizu, a osjeća se i jedna „vibrantna“ pozitivna atmosfera.
 
Svi se osjećaju poprilično dobro i rezultati su dobri, kazao je dodavši i kako je velik odaziv ljudi iz svih dijelova Hrvatske.
 
Naglasio je kako je ove godine Interliber posebno dobro posjećen te da je vidio mnogo mladih koji obilaze izložbene prostore i razgledaju knjige.
 
Na novinarski upit što sve čita, rekao je kako kao roditelj navečer djeci čita priče, a za sebe nešto aktualne literature iz međunarodnih odnosa.
 
44. Međunarodni sajam knjiga Interliber 2022. na Zagrebačkom velesajmu premijer Plenković obišao je s djecom, a bili su i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.
 
Zadovoljstvo procjenom Europske komisije o rastu gospodarstva
 
U razgovoru s predstavnicima medija, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo procjenom Europske komisije da bi hrvatsko gospodarstvo ove godine trebalo ostvariti rast od šest posto i kazao da te procjene potvrđuju ono što Vlada kontinuirano govori.
 
Europska komisija je revidirala proljetnu prognozu rasta za Hrvatsku za ovu godine sa 3,4 posto na šest posto. Vidimo da je to doprinos izvoza, ulaganja i EU fondova, mjera Vlade, potrošnje i turizma. Procjena od šest posto je nešto optimističnija, nego što je imala Vlada, kazao je Plenković novinarima nakon obilaska Interlibera.
 
Ohrabruje da smo među pet država s najvišom stopom rasta u ovoj godini. To je jako dobar zalog za iduću godinu kad se očekuje usporavanje ekonomije, njihova procjena je 1 posto, a naša je na 0,7. Jako dobro konvergiraju procjene o inflaciji u idućoj godini, a ona je upola manja nego u ovoj godini, kazao je.
 
Premijer Plenković je istaknuo kako će Hrvatska sljedeće godine biti puno zaštićenija zbog članstva u eurozoni i gdje se odgovornom politikom javnih financija akumulirao jedan određeni fiskalni kapacitet za potporu građanima u energetskoj krizi.
 
Plenković je naglasio da Hrvatska zemlja ima jasan cilj - dva sidra su bila europodručje i Schengen i da će za koji tjedan ostvariti oba ta cilja.
 
Na investicijskom kreditnom rejtingu nam je to veliki uspjeh čije ćemo efekte s godinama u potpunosti razumjeti. Mi smo bili skromni u našoj procjeni, kazao je.
 
O izjavama predsjednika Milanovića

Za izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je Vlada izručila Agrokor ruskim bankama kazao je da je laž, te da Milanović kao pravnik zna da su ruske banke bili kreditori bivšem vlasniku Todoriću, koje on nije bio u stanju vratiti njima, ali i brojnim drugima.
 
Vlada je poduzela odvažan korak, spasila radna mjesta, dobavljače i OPG-ovce. Kompanija se digla s poda i vraća se na tržište u razinu. Ići s ovakvim tezama je lažno, pogotovo za osobu koja zastupa ruske stavove zadnjih godinu dana, kazao je premijer Plenković.
 
Očekujem dostojanstvenu komemoraciju u Vukovaru
 
Plenković je izrazio očekivanja da će komemoracija u Vukovaru biti dostojanstvena s puno pijeteta i poštovanja prema poginulim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali najviše za Hrvatsku.
 
Nitko ne govori o dvije kolone u Vukovaru. Milanović je očito odabrao ove godine otići u Škabrnju, što je dobro, kazao je.
 
Plenković je objasnio da će 17. studenoga poslijepodne otići u Škabrnju, nakon susreta sa španjolskim kraljem koji će tada boraviti u Hrvatskoj, a da će sutradan biti u Vukovaru kao što su „bili sve ove godine“.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti