Plenković na izvanrednom sastanku Europskog vijeća o situaciji u Bjelarusu

Slika /Vijesti/2020/08 Kolovoz/19 kolovoz/ev 19 8 2020.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu na izvanrednom sastanku Europskog vijeća, koji je održan u formi video-konferencije. Glavna tema sastanka bila je aktualna situacija u Bjelarusu, nastala nakon velikih prosvjeda zbog velikih izbornih nepravilnosti. 

Predsjednik Vlade je naglasio da je na građanima i narodu Bjelarusa da sami odrede svoju budućnost, kroz demokratske i poštene izbore, bez vanjskog uplitanja. Snažno je osudio nasilje protiv mirnih prosvjednika i podržao uvođenje sankcija protiv pojedinaca koji su odgovorni. Istaknuo je važnost konsolidirane politike Europske unije i nastavak pažljivog praćenja daljnjeg razvoja tamošnje situacije.  
 
Na sastanku je izražena duboka zabrinutost zbog zbivanja u Bjelarusu, kao i čvrsta solidarnost EU-a s demokratskim težnjama građana te države. Potrebno je istražiti sve okolnosti nasilja nad prosvjednicima i kazniti odgovorne. EU ne priznaje rezultate posljednjih izbora.
 
Na sastanku Europskog vijeća također je bilo riječi o situaciji na Istočnom Mediteranu i u Maliju, nakon državnog udara.

Pisane vijesti | Andrej Plenković