Plenković na komemoraciji za Chiraca: Svijet je danas ispratio jednog velikog državnika

Slika /Vijesti/2019/09 rujan/Pariz/EFt6EVAX0AEg6P7.jpg

Svjetski čelnici, sadašnji i bivši, u tišini su se danas u Parizu oprostili od bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, ruski Vladimir Putin i bivši američki predsjednik Bill Clinton neki su od svjetskih čelnika, a među njima je i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji su u crkvi sv. Sulpicija prisustvovali posljednjem ispraćaju Chiraca.
 
U izjavi za medije nakon ručka kojeg je za šefove država i vlada u Elizejskoj palači priredio francuski predsjednik Macron, premijer Plenković kazao je da je odlazak Jacquesa Chiraca veliki gubitak za sve, prije svega za Francusku. 
 
Veliki gubitak za sve
 
''On je bio zaista jedan od najomiljenijih predsjednika, čovjek koji je bio i državnik i sjajan političar, premijer, predsjednik u dva mandata. Napravio je jako puno za Francusku, napravio je izrazito puno za Europu, a možemo slobodno reći da je imao i globalnu ulogu te da je uvijek u svojim aktivnostima naglašavao vrijednosti republike - slobodu, demokraciju, bratstvo i solidarnost'', rekao je Plenković dodavši da je bio posebno poznat upravo po solidarnosti i svojoj borbi protiv isključivosti.
 
''Danas su Francuska i Europa, a i cijeli svijet, bili na ispraćaju jednoga velikoga državnika'', naglasio je. 
 
Što se tiče odnosa s Hrvatskom, premijer se prisjetio summita državnika u Zagrebu 2000. godine, kojeg je dijelom inicirao i sam Jacques Chirac, te napomenuo da je taj korak bio jako važan za europski put Hrvatske. 
 
''Kasnije nas je podržavao u našim aktivnostima i prema NATO-u i prema EU, dok je bio na dužnosti, a to je bilo do 2007. godine. Došli smo ovdje zato što cijenimo njegov doprinos i što gajimo dobre odnose s Francuskom.''
 
Govoreći o današnjem boravku u Parizu, predsjednik Vlade je istaknuo kako je na komemoraciju došlo jako puno državnika, što aktualnih, što državnika iz vremena kad je predsjednik Chirac bio na dužnosti i to je ocijenio kao znak poštovanja i prema njemu i prema Francuskoj. 
 
Izrazito dobri odnosi Hrvatske i Francuske
 
Dodao je da je bilo mnogo neformalnih razgovora i puno prigoda za kontakte i za unapređenje odnosa tijekom ručka kojeg je u Elizejskoj palači za šefove država i vlada organizirao predsjednik Macron.
 
''Što se tiče razgovora s predsjednikom Macronom, mi ćemo se ponovo vidjeti za dva i pol tjedna u Bruxellesu na Europskom vijeću i zajednički radimo na tome da se u dogledno vrijeme organizira njegov posjet Hrvatskoj. Smatramo da bi to bilo jako dobro i korisno osobito u kontekstu predstojećeg preuzimanja predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.''
 
Postoji dobra volja, ali moraju se uskladiti termini, izjavio je predsjednik Vlade. Pritom je istaknuo kako su odnosi Hrvatske i Francuske izrazito dobri. 
 
''To je jedan dijalog pun poštovanja i povjerenja, no trebamo unaprjeđivati gospodarsku i trgovinsku razmjenu. Niz je francuskih kompanija koje ulažu u Hrvatsku, u brojne projekte od infrastrukture i u ostalim sektorima. Aktivna je uloga Hrvata koji žive u Francuskoj i stalno se povećava broj francuskih turista u Hrvatskoj. Prema tome, odnosi su jako dobri, a dijalog je praktički o svim pitanjima – europskim, sigurnosnim, globalnim, situaciji na jugoistoku Europe.''
 
Predstavnike medija zanimali su i premijerovi dojmovi s komemoracije u čast bivšem predsjedniku Chiracu.
 
''Bila je to poruka velikoga poštovanja Francuza prema predsjedniku Chiracu. Osjetilo se da su ga Francuzi voljeli i, po meni, s pravom. Voljeli su ga jer je bio sjajan čovjek, bio je jako topao, bio je neposredan, bio je najbolji u kontaktu s ljudima'', zaključio je premijer Plenković.


Pisane vijesti