Plenković na koncertu Vax Live: Cjepivo je jedini način da okončamo pandemiju

Slika /Vijesti/2021/svibanj/6 svibnja/PVRH_28.jpg

Pandemija će se okončati tek kad cijela populacija bude u mogućnosti primiti cjepivo, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u poruci podrške inicijativi Global Citizen i koncertu Vax Live čiji je cilj podignuti svijest o cijepljenju.

"Već 16 mjeseci živimo s pandemijom koja je potpuno izmijenila naš način funkcioniranja, naš način života, utjecala je na našu zdravstvenu situaciju, utjecala je na naše gospodarstvo i financijsku stabilnost, utjecala je na način na koji svijet danas funkcionira", istaknuo je premijer Plenković.

Podržao je inicijativu Global Citizen i njezine napore u borbi protiv Covida-19 jer smatra da će se pandemija okončati tek kad cijela populacija bude u mogućnosti primiti cjepivo.

"Vax Live: Koncert za ujedinjenje svijeta" objavljen je na YouTubeu 8. svibnja, a snimljen je 2. svibnja na kalifornijskom stadionu pred tisućama cijepljenih posjetitelja.

Iza koncerta stoji međunarodna organizacija Global Citizen koja se bori protiv dezinformacija oko cijepljenja i poziva svjetske čelnike i korporacije da  doniraju doze.

Kampanjom osigurano više od 26 milijuna doza cjepiva

Premijer Plenković je podsjetio da je pokrenut niz inicijativa za vrijeme hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a prošle godine koje su dovele do osnivanja skupine Tim Europa i inicijative COVAX.

Dodao je da će Hrvatska nastaviti podupirati takve aktivnosti na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini.

Global Citizen je prije emitiranja koncerta objavio da je kampanjom prikupljeno 302 milijuna dolara i da je osigurano više od 26 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa.

Sredstva su namijenjena za distribuciju cjepiva, testiranje i osobnu zaštitnu opremu, u sklopu inicijative COVAX, objavio je u subotu američki Nacionalni javni radio (NPR).

"Ne možemo odmoriti ili se potpuno oporaviti dok ne bude pravedne distribucije u svaki kutak svijeta", rekao je princ Harry, vojvoda od Sussexa. "Virus ne poštuje granice i pristup cjepivu ne smije biti geografski određen", dodao je princ Harry.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u snimljenoj poruci kako "surađuje s čelnicima diljem svijeta kako bi se dijelilo više cjepiva i ubrzala njihova proizvodnja".

Papa Franjo je pozvao da se "ne zaborave najranjiviji".

Koncert je vodila Selena Gomez, a nastupali su Jennifer Lopez, Foo Fighters, Eddie Vedder.

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti