Plenković najavio sastanak s predsjednikom Komisije Junckerom u veljači: Hrvatska za dogovorno rješenje sa Slovenijom

Slika /Vijesti/2018/01 siječanj/11 siječnja/75 sjednica VRH/pvrh.jpg

Uoči današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 2. sjednicom Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti.

Izvijestio je kako je na sjednici usuglašen tekst Akcijskoga plana koji će Ministarstvo znanosti i obrazovanja u ponedjeljak uputiti u javno savjetovanje. Također, usuglašen je i tekst novog natječaja za prijavu kandidata za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.
 
„Nastavljamo s obrazovnom reformom, usuglasili smo oba teksta konsenzualno i vjerujem da ćemo na taj način dati posebnu, novu dinamiku jednoj od ključnih strukturnih reformi koja je na dnevnom redu Vlade Republike Hrvatske“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Izrazio je uvjerenje da će se u iduća dva do tri mjeseca oformiti nova, funkcionalna Ekspertna radna skupina i krenuti s eksperimentalnim dijelom u određenom broju škola već u idućoj školskoj godini. Za ostali dio, dodao je, pristupit će se ispunjavanju svih mjera i aktivnosti predviđenih Strategijom i Akcijskim planom.
 
Predsjednik Vlade čestitao je Gradu Zagrebu i Hrvatskom skijaškom savezu na izvrsnoj organizaciji Snježne kraljice, koja je, kazao je, još jedna promocija Hrvatske u sportskom i turističkom smislu.
 
Hrvatska je domaćin Europskog rukometnog prvenstva, koje počinje sutra, a predsjednik Vlade ocijenio je da će i to biti prigoda za daljnju promociju Hrvatske i hrvatskog sporta.
 
Osvrnuo se i na odnose sa Slovenijom ponovivši da su hrvatske pozicije u vezi s pitanjem granice jasne.
 
„Ostajemo pri poziciji koja teži za pronalaženjem dogovornoga rješenja za pitanje granice. Te smo poruke komunicirali i našim partnerima u Europskoj uniji. Sredinom veljače, u dogovoru s predsjednikom Europske komisije Junckerom, imam poseban sastanak s njim i s cijelim kolegijem Komisije, na kojem ćemo staviti na stol sva relevantna pitanja koja su bitna za Hrvatsku u kontekstu našeg članstva u Europskoj uniji, pa i odnosa sa susjedima. Tada ćemo imati prigodu još jednom rastumačiti naše stavove i naš pristup rješavanju ovoga problema“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Ocijenio je da je hrvatska Vlada  svim svojim potezima pokazala visoku odgovornost i suzdržanost, uz čvrsto zastupanja hrvatskih interesa i uvažavanje dobrosusjedskih odnosa te izbjegavanje jednostranih poteza koji mogu voditi do incidenata.
 
Dodao je da je komunikacija Vlade s hrvatskim ribarima jako dobra te da i njihovi komentari govore u prilog tome da je država ovome pitanju pristupila odgovorno i na najbolji mogući način. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković