Plenković: Najveći problem kod obnove su imovinsko pravni odnosi, to ćemo korigirati i ubrzati procese

  • Slika /Vijesti/2021/kolovoz/30 kolovoza/VRH_2710 (1).png

Premijer Plenković poručio je danas da očekuje da se cijeli proces obnove nakon razornih potresa ubrza te dodao da je Ministarstvo graditeljstva dobilo zadaću detektirati detalje koji taj proces usporavaju. Najveći problem u provedbi Zakona o obnovi su imovinsko-pravni odnosi koji su komplicirani i na Banovini, a u Zagrebu su prepreka propulzivnosti aktivnosti. Sada kada su se sva ta precizna uska grla identificirala, to ćemo korigirati i stvar će se ubrzati, kazao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji, koji je započeo u Sisku, sastankom sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom i njegovim suradnicima.
 
Potom je u Petrinji predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.
 
U izjavi za medije premijer Plenković kazao je da je na Stožeru dobio izvješće o svim aktivnostima koje se poduzimaju na sanaciji posljedica potresa i njihovoj dinamici.
 
Istaknuo je da Stožer zasjeda na tjednoj bazi u Petrinji i u uskoj je suradnji s čelnicima lokalne i područne samouprave.  
 
Ovo je područje, dodao je premijer, nakon razornog potresa u prosincu pogodilo još 1223 naknadnih slabijih potresa, a neki od njih uzrokovali su sekundarne štete.
 
Podsjetio je da je uoči ljetne stanke Ministarstvo graditeljstva i državne imovine dobilo zadaću da pripremi plan eventualnih zakonskih izmjena, a izvješće se očekuje ovoga i idućega tjedna, kako bi se detektirali detalji koji usporavaju proces obnove i ubrzala njena dinamika.
 
"Očekujem da se cijeli proces ubrza, Vlada će na tom tragu raditi sa svim partnerima u ovom procesu", poručio je.
 
Podsjetio je da je Zakon o obnovi donesen konsenzusom u Hrvatskom saboru te da u tom trenutku, dok se stvar nije počela primjenjivati u praksi, nitko nije imao primjedbi na sadržaj zakona.
 
Naglasio je da su najveći problem u provedbi zakona imovinsko-pravni odnosi koji su komplicirani i na Banovini, a u Zagrebu su prepreka propulzivnosti aktivnosti.
 
"Sada kada su se sva ta precizna uska grla identificirala, to ćemo korigirati i stvar će se ubrzati", kazao je predsjednik Vlade.
 
Proces obnove će trajati, nitko nije obećao neko brzo rješenje preko noći
 
Pojasnio je da se, što se tiče obnove kuća, na Banovini ide obrnutim redom – prvo se ide u sanaciju onih koje su lakše stradale, dakle od zelenih prema crvenima.
 
Govoreći o pitanju poskupljenja građevinskog materijala, premijer Plenković kazao je da se radi o globalnom problemu uzrokovanom poremećajima vezanim uz pandemiju koronavirusa.
 
"Vlada detaljno prati tu cijelu situaciju u ovom trenutku. Ukoliko bude trebalo, od Ministarstva gospodarstva dobit ćemo eventualne prijedloge za intervencijama", dodao je.
 
Odgovarajući na kritike iz opozicije vezane uz proces obnove, kazao je kako ih u političkom smislu razumije.
 
"Nije im lako. Gospodarski rast od 16,1 posto u drugom kvartalu, izuzetno kvalitetna turistička sezona, koja je iznad svih očekivanja i biti će negdje između 70 i 75 posto rekordne 2019., osigrana sredstva za obnovu, osigurana sredstva u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Nema niti jedne situacije nigdje u svijetu s ovako velikim štetama gdje se uspijeva u kratkom roku izgraditi ne znam koliko novih objekata, zamjenskih višestambenih zgrada ili kuća. Proces će trajati, nitko ovdje nije obećao neko brzo rješenje preko noći", kazao je i ustvrdio je da proces ide.
 
Naglasio je da obnova zahtijeva kvalitetnu i dobro pripremljenu dokumentaciju, kroz proces javne nabave i zakonite procedure, koje kasnije neće padati na eventualnim žalbama.

Pisane vijesti | Andrej Plenković