Plenković nakon pregovora na Europskom vijeću: Svatko od novih kandidata je izrazito dobro rješenje za Hrvatsku

Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/02 srpnja/Izjava.png

Nakon dva i pol dana pregovora, u Bruxellesu je postignut dogovor o čelnicima europskih institucija. Predsjednik Vlade Andrej  Plenković po završetku sastanka razgovarao je s predstavnicima hrvatskih medija. 

Kazao je da je za predsjednicu Europske komisije predložena njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskoga vijeća belgijski premijer Charles Michel, za visokog predstavnika za vanjsku politiku španjolski ministar vanjskih poslova José Borell, a dogovoreno je da Vijeće Europskom parlamentu preporuči da prve dvije i pol godine mandata predsjednik parlamenta pripadne grupi socijalista, dok bi druge dvije i pol godine trebale pripasti europskim pučanima. 

Postignut je i dogovor da predsjednica Europske središnje banke bude Christine Lagarde.

Hrvatska može biti zadovoljna rezultatima pregovora

"Mislim da s ovakvim kompromisom i rezultatima možemo biti zadovoljni. S aspekta hrvatske pozicije i naših nacionalnih interesa, svatko od novih kandidata je, a osobito nova predsjednica Komisije, izrazito dobro rješenje za Hrvatsku. Riječ je o njemačkoj ministrici obrane s kojom imamo sjajnu suradnju, ona dobro poznaje Hrvatsku, često smo se viđali na različitim međunarodnim događajima, uvjerena je u europski projekt, ima veliko iskustvo, dva puta je bila ministrica, najprije za socijalna pitanja, a sada u drugom mandatu ministrica obrane, i vjerujem da će ona taj posao, po prvi put kao žena na čelu Europske komisije, obavljati jako dobro", rekao je Plenković.

O Charlesu Michelu kazao je da je kolega s kojim surađuje već tri godine. Iako mlad, belgijski liberal ima zavidno iskustvo i sigurno će dobro obavljati posao predsjednika Europskoga vijeća, ustvrdio je hrvatski premijer. 

Najiskusnijim Plenković smatra španjolskog ministra vanjskih poslova Borella iz skupine socijalista, koji je nedavno također bio u Zagrebu i s kojim također ima odličnu suradnju te je uvjeren da će i on odlično raditi na svojoj novoj dužnosti.

"Christine Lagarde je globalno poznata po svojoj sadašnjoj ulozi u MMF-u. Ona je također bila ministrica iz grupe europskih pučana iz vremena predsjednika Sarkozyja, više puta je bila u Hrvatskoj, dobro surađujemo i vjerujem da će to biti odlično rješenje", naglasio je Plenković, smatrajući da možemo biti izrazito zadovoljni te da je dobra poruka što je dogovor postignut na vrijeme, za razliku od prije dvije godine, kad su europski čelnici izabrani gotovo u foto finišu.

Sve su europske institucije važne, ali Europska komisija je motor i pokretač svih politika

Upitan smatra li propalim koncept spitzenkandidata, Plenković je rekao da je on prvi otvorio tu temu. "Različite političke grupe, pa i različite države unutar Europske unije, sasvim različito su doživjeli koncept izborne utakmice s isturenim glavnim kandidatom, tzv. spitzenkandidatom. 

Naveo je da su neke političke stranke imale demokratski proces, primjerice, europski pučani imali su dva kandidata. Većinsku su potporu dali Martinu Weberu, skoro 80%, koji je bio u kampanji šest mjeseci.  

"EPP je, kao i HDZ u Hrvatskoj, pobijedio na ovim izborima, bili smo relativni pobjednici. Naša je pozicija cijelo vrijeme bila čvrsta i jasna, da relativni pobjednik ima prvo pravo dobiti ulogu one institucije koja je važnija od drugih. Objektivno, sve su važne, ali  Europska komisija ima snagu inicijative, predlaže sve zakonske akte, ključna je kod izrade proračuna, naročito njegovoga prijedloga. Ona je motor, pokretač svih europskih politika  koje Europski parlament na kraju donosi", pojasnio je Plenković.

"Naša je politika bila da se taj proces treba respektirati. I zato smo se zalagali, i kao Hrvatska, a ja sam dodatno imao i ulogu pregovarača u ime EPP-a, zajedno s latvijskim kolegom Krišjānisom Kariņšom, da se zagovara Weberova kandidatura." kazao je Plenković.

Relativni pobjednik izbora nije smio ostati bez predsjednika Komisije

Istaknuo je da je temeljni cilj socijalista i liberala je bio da na čelo Komisije konačno dođe netko iz njihovih redova, a ne iz europskih pučana. 

,,Nama to nije dolazilo u obzir; iz nacionalnih razloga htjeli smo imati nekoga s kim imamo dobre relacije, tko će taj posao obavljati kvalitetno. S političkog aspekta, nije neobično, u nekim političkim konstelacijama, da relativni pobjednik ne uspije dobiti većinu, ali ovdje bismo se doveli do apsurda, da smo mi, kao relativni pobjednik, ostali bez predsjednika Komisije. Tu nema logike i to je ono što je bila naša glavna argumentacija da to jednostavno ne može proći”, rekao je Plenković. 

Naveo je da argumenti koji su bili iznošeni protiv Manfreda Webera, da nije bio u izvršnoj vlasti, o njegovom poznavanju francuskog jezika - nisu bili dovoljni.

Postigli smo da se respektira većinska volja birača na europskim izborima

"Prema tome, doveli smo se na kraju u situaciju, da smo jučer, u vrlo tvrdim pregovorima, osigurali da se ne donesu nikakve odluke pa ni negativne. Da se jučer glasalo, neki bi ljudi otpadali, što nije korektno ni dobro, i zato smo se suzdržali od glasovanja, napravili pauzu, uzeli malo odmaka, obavili konzultacije sinoć i danas, i ovo što je sada postignuto respektira, nažalost ne u potpunosti, koncept spitzenkandidata, ali respektira većinsku volju birača na europskim izborima", poručio je Plenković.

Dodao je da je sada na svima nama, budući da je bit ovog dogovora bio paket iza kojeg moraju stati svi, i pučani, socijalisti, liberali, svi ostali, da sada razgovaramo s našim zastupnicima da se to i potvrdi, nakon čega slijedi daljnja procedura."

Plenković je demantirao da je on osobno bio kandidat. Kazao je da ta opcija nije bila na stolu i da brojne špekulacije koje su postojale, uopće nisu bile predmet razgovora. Bilo je jasno da je njegov kolega Borisov to najavio u šali, što premijer smatra simpatičnim, ali je kazao da je pregovaračka pozicija sve ovo vrijeme bila dogovorena, koordinirana i jasna.

Hrvatska je već ostvarila mega pobjedu izborom Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe

"Što se tiče Hrvatske, to sam rekao i dolazeći u Bruxelles, mi smo već ostvarili mega pobjedu izborom potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, prošloga tjedna u Strasbourgu. Proći će neko vrijeme da javnost i svi oni koji se bave vanjskom politikom shvate dimenzije tog uspjeha", rekao je Plenković, napominjući da je on postignut u izazovnoj utakmici u kojoj je Pejčinović  Burić najprije prošla u prvom krugu, a potom pobijedila s više od 55 glasova razlike.  

"Mi smo svoju pobjedu ostvarili.  Svatko tko iole prati europske politike zna da nije realno da jedna zemlja s otprilike 0,8% populacije Europske unije, koja u europski proračun uplaćuje manje od 1% i samo je šest godina članica Europske unije, ima svoje ljude na svim mjestima u europskim institucijama. Mi smo ovdje akteri i to akteri koji mogu slobodno reći, igraju u kategoriji puno većoj nego što imamo kilograma", istaknuo je Plenković. 

Hrvatsku svi respektiraju, a to se postiže samo predanim radom i angažmanom

Dodao je da smo igrali jako ozbiljnu utakmicu, svi nas respektiraju i najveće zemlje, i srednje zemlje i zemlje ove naše kategorije. 

,,To se ne može ostvariti preko noći, takvu vrstu kredibiliteta i utjecaja stječete predanim radom, angažmanom i argumentiranim objašnjenjima i zalaganjem za vaše stavove, naravno hrvatske, kao što smo radili u protekle tri godine, to je realan rezime ", naglasio je Plenković.

Na novinarsko pitanje o ranijem zalaganju von der Leyen za koncept sjedinjenih europskih država, predsjednik Vlade kazao je da je cijeli njezin put vezan za europski projekt. 

"Dobro je odradila svoje mandate u Njemačkoj, izrazito je vezana za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ona nije došla na ovu poziciju slučajno, ima sve reference da radi taj posao", kazao je premijer.

Kazao je da je upravo jučerašnji dan primjer toga, gdje su u inicijalnoj fazi bile dvije najutjecajnije zemlje koje nešto hoće, a što se na kraju nije dogodilo.  

"Nije se dogodilo iz principijelnih stavova s kojima smo ovamo došli, koje smo zastupali, za koje smo uvjereni da su dobri, i pokazali smo da i oni manji mogu nešto napraviti ako argumentirano zastupaju svoje stavove.  Ono što radim, radim iz uvjerenja, vrlo sustavno, vrlo argumentirano, na razini EPP-a. Ako smo stali iza jednoga koncepta, moramo ga izgurati do kraja.  Vidjeli smo da naš kandidat koji bi bio dobar predsjednik Komisije to ne može biti, jer druge političke opcije imaju neku drugu agendu. Kao premijer, gledam hrvatske interese, gledam ono za što sam se zalagao, i ne dam, pogotovo ako ćemo biti u koaliciji. Zato smo stali čvrsto i napravili dobro", ocijenio je Plenković, naglasivši da ako netko politički blokira kandidata koji ima apsolutno sve reference, gleda da nađe rješenje koje će strateški zadovoljiti interese, što nacionalne, što one opcije za koju se zalaže.

Na pitanje je li se osjetio prozvanim u Macronovoj izjavi da se jučerašnji neuspjeh dogodio zbog razilaženja među liderima pučana, ali i zbog nekih osobnih ambicija, predsjednik Vlade je kazao da je Macrona to i osobno upitao budući da pojedinci pokušavaju njegove izjave interpretirati na taj način. 

"Macron se osobno ogradio i rekao da je to totalno netočno", kazao je Plenković, napominjući da između njega i Macronapostoji uvažavanje iako se svatko zalaže za svoje stavove. 

Upitan je li iz ovoga izvučena pouka da stavovi ubuduće trebaju biti fleksibilniji, premijer Plenković je odgovorio da je prvi otvorio temu koju su podržali i Macron i Merkel.  

Pravovremeno krenuti u poboljšanje izbornog sustava

"Ne možemo se praviti da nemamo problem s izbornim sustavom na razini Unije. Ako se pokušalo 2014.  i uspjelo sa spitzenkandidatima, sada više dvije glavne grupacije nemaju potrebnu većinu da izglasaju predsjednika Europske komisije", poručio je.

Kazao je da ranije nije bilo ovakve snažne opozicije; grupacija liberala je bila manje utjecajna. 

"Sada trebamo krenuti na vrijeme  i nakon mog prijedloga i ideje da se zada Charles Michelu da se napravi radna skupina koja bi prije svega pogledala što nije dobro i što možemo predložiti.

Ako je problem da netko u svojoj karijeri nije bio premijer, onda se mora expressis verbis postaviti referentne točke toga posla.  Ako je tako, onda ćemo ga prihvatiti, a ako to nekome nije dovoljno što se ovdje pokazalo kao problem, iako je glavni problem bio politički cilj, da netko drugi bude na čelu Komisije, javnost mora shvatiti da nije isto na čelu koje ste institucije."

Ponovio je da Europska komisija, objektivno, po svom utjecaju, a posebno predsjednik, teži malo više od ostalih.

Na upit koje portfelje očekuje za Hrvatsku, predsjednik Vlade je kazao da će nakon što predsjednica Komisije bude potvrđena, Hrvatska na konzultacijama predložiti kvalitetnog kandidata ili kandidatkinju.

"Vidite da su žene postale utjecajne: imamo glavnu tajnicu Vijeća Europe, predsjednicu Europske komisije i Europske središnje banke, dakle vodi se računa o ravnopravnosti spolova", kazao je, dodajući da će se to raspraviti najesen u okviru Vlade. 

Nakon ove epizode, Hrvatska ima još veći respekt i uvažavanje

Novinare je zanimalo je li se zbog dogovora u Osaki, kao pregovarač pučana, osjećao izoliranim i zaobiđenim. 

"Budući da je dogovor o kandidatima stao nakon prošlog Europskoga vijeća, u tom trenutku smo kolega Karinš i ja zaključili da nemamo jasan mandat.  Nije na meni da iz rukava svojevoljno provodim neku politiku, koja u tom trenutku nije bila utvrđena. Ono što smo znali je da  će se na sastanku G20  okupiti naši kolege. Prijedlog koji smo dobili u nedjelju bio je da socijalisti dobivaju Komisiju, liberali Vijeće, a pučani Parlament. Taj je prijedlog bio iznjedren u konzultacijama nekoliko zemalja, ne ovih pregovarač. Kad je to došlo pred lidere EPP-a, shvatili smo da mi kao organizacija i kao politička stranka iza takvoga prijedloga ne stojimo i ta je  pozicija bila logična i jasna. Mislim da smo mi inače jako kvalitetno pozicionirani, da nismo, ne bismo imali ovoliko informacija o čelnicima hrvatskih institucija i na europskoj razini. Sigurno je da nakon ove epizode, imamo još veći respekt i uvažavanje", zaključio je predsjednik Vlade Plenković. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković