​Plenković o 10 godina u EU: Hrvatska je u potpunosti transformirana. Imamo međunarodni ugled i naš se glas uvažava

  • Slika /Vijesti/2023/Lipanj/19 lipnja/Prva slika.jpeg

Govoreći na Konferenciji hrvatske Vlade i MVEP-a, koja je u prigodi desetogodišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji obilježena u NSK, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola ocijenila je da je Hrvatska u deset godina članstva u EU-u ostvarila nevjerojatan uspjeh. Predsjednik Vlade Plenković kazao je da je Hrvatska danas u potpunosti transformirana. "Još puno toga treba napraviti, ali imamo međunarodni ugled i naš se glas uvažava. Zaradili smo respekt, to je jako puno za deset godina"

Metsola: Nevjerojatan uspjeh Hrvatske u deset godina članstva u EU-u
 
Metsola je rekla da je taj uspjeh okrunjen ulaskom u Scengenski prostor i eurozonu ove godine.

"To je deset godina nevjerojatnog uspjeha jedne zemlje u samom srcu Europe", rekla je Roberta Metsola na skupu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
 
Predsjednik Vlade Plenković kazao je da nam je Europska unija, kao mladoj zemlji koja je svoju demokraciju i slobodu stekla u Domovinskom ratu, zahvaljujući hrvatskim braniteljima i viziji prvog predsjednika Franje Tuđmana, bila veliki cilj, kao zajednica vrijednosti i zajednica prava.
 
"Za nas je Europska unija bila i zajednica vrijednosti i zajednica prava. Ta dva ključna aspekta u samoj su srži onoga što smo učinili pristupanjem EU. To se vidi danas na demokraciji, na slobodi, na zaštiti ljudskih i manjinskih prava, izgrađenim institucijama i čvrstoj pozicioniranosti u samu srž Europske unije".
 
Ocijenio je da su koristi hrvatskog članstva u Europskoj uniji višestruke.
 
"Članica smo eurozone i Schengena, u prostoru smo sigurnosti i čuvanja granica, dio Europskog stabilizacijskog mehanizma, a osnaženi smo i s 25 milijardi eura za ovo desetljeće."
 
Naglasio je da su dobrobiti i reputacijske, što se vidi po investicijskom kreditnom rejtingu, po načinu na koji nas gledaju drugi akteri, ulagači, međunarodna i domaća financijska tržišta te smo na pravom radaru onih koji s Hrvatskom žele poslovati i biti naši partneri.
 
"Gledajući naš put, Hrvatska može biti izrazito zadovoljna. Hrvatska je u potpunosti transformirani zemlja. Ima još stvari za perfektuirati, ali  imamo međunarodni ugled i naš se glas uvažava. Zaradili smo respekt, to je jako puno za deset godina", rekao je.
 
Zemlja nastavlja put na "tri piste": zelena tranzicija, digitalna transformacija i demografska revitalizacija.
 
Dodao je da zemlja nastavlja put na "tri piste": zelena tranzicija, digitalna transformacija i demografska revitalizacija.
 
"Te tri teme osiguravaju konkurentnost na globalnom tržištu i mogućnost suočavanja s izazovima, a da kao društvo ostanemo na okupu", istaknuo je.
 
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odbacio je kritike euroskeptika da Zagreb samo slijedi politiku Bruxellesa. "Ne, mi aktivno sudjelujemo u donošenju odluka i vlastite interese usklađujemo s interesima ostalih članica", rekao je.
 
Hrvatska probleme sa susjednim zemljama neće koristiti za blokiranje njihova puta u EU
 
Govoreći o proširenju EU, Plenković je iz iskustva Hrvatske, koja je u pregovorima izgubila nekoliko godina zbog graničnog spora sa Slovenijom i zbog suradnje s Haškim sudom naglasio da Hrvatska probleme sa susjednim zemljama neće koristiti za blokiranje njihova puta u EU.
 
"Blokade su nepravedne, stvaraju lošu atmosferu. Hrvatska želi bilateralna pitanja riješiti inteligentno, a ne na način koji predstavlja prepreku pregovorima", rekao je Plenković.
 
Dodao je da je ruska agresija na Ukrajinu u potpunosti promijenila stav starih država članica prema proširenju.
 
"Tektonska promjena sigurnosnog ozračja u Europi nagnala je i lidere, ali i administraciju da promijene optiku. Zato je danas pretpristupni put brži", kazao je Plenković i dodao da će Hrvatska tu biti principijelna, ispuniti kriterije, ali jako podržavati zemlje koje žele članstvo jer ono donosi stabilnost, razvoj i sigurnost država.
 
Jandroković kaže da je Hrvatskoj u interesu da se susjedstvo europeizira, a ne da u svome okruženju ima nekoga tko zagovara poludemokratske ili nedemokratske modele.
 
"Naše susjedstvo nije jasno kada je posrijedi opredijeljenost za europske integracije i to je razlog za brigu. Mi ćemo pomagati svima koji žele ići prema članstvu u EU-u", istaknuo je predsjednik Sabora.
 
Govoreći o izborima za Europski parlament iduće godine, Metsola je pozvala birače, osobit mlade, da izađu na birališta jer se radi o najvažnijim izborima dosad.
 
"Postoji nevidljiva crta i kada je prijeđemo izgubili smo naše građane. Ako uspijete 'prodati' argument da glasanje nije privilegija, nego pravo pa čak i dužnost onda ćemo razumjeti što građani žele i pokazati jasnu viziju da EU vrijedi. Da bi to postigli, moramo se pobrinuti da što više ljudi glasa iduće godine. Svaki je glas važan", istaknula je Metsola.
 
Izvor: Hina / Vlada


 

Pisane vijesti | Andrej Plenković