Banožić u Parizu: RH zadovoljna realizacijom nabave Rafalea

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/19 lipnja/banozic pariz.jpg

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u razgovoru sa svojim francuskim kolegom Sebastianom Lecornueom u Parizu rekao je da je Zagreb zadovoljan realizacijom projekta nabave borbenih aviona Rafala i kako vjeruje da ćemo uskoro gledati letove hrvatskih pilota na tim avionima.

Banožić se u ponedjeljak u Parizu sastao s Lecornuom, a u sklopu službenog posjeta Francuskoj gdje je posjetio i izložbu vojne opreme i naoružanja "Paris Air Show 2023".
 
Na sastanku je istaknut kontinuiran porast obrambene suradnje Hrvatske i Francuske od 2021., u skladu s rastućim trendom vojno-tehničke suradnje nastavno na potpisivanje Sporazuma o strateškom partnerstvu odnosno na provedbu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale, stoji u priopćenju MORH-a.
 
Ministar Banožić istaknuo je zadovoljstvo vidljivim napretkom u realizaciji projekta nabave Rafalea i obukom hrvatskih pilota i tehničara u Francuskoj.
 
„Nakon što su piloti HRZ-a uspješno izveli svoje prve samostalne letove na avionima Rafale u Francuskoj, vjerujem da ćemo ih uskoro gledati i na hrvatskom nebu na hrvatskim avionima Rafale“, rekao je ministar.
 
Osvrnuvši se na druge projekte opremanja i modernizacije, a u svijetlu trenutno najvećeg obrambenog proračuna u hrvatskoj povijesti, ministar Banožić je istaknuo kako je upravo Francuska ključni hrvatski partner u provedbi modernizacije protuzračnih sustava obzirom na projekt nabave raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral.
 
Hrvatska će nastaviti pružati potporu Ukrajini koliko god bude potrebno
 
Ministri su razgovarali i o suradnji po pitanju pružanja pomoći Ukrajini. U tom kontekstu Banožić je rekao da Hrvatska pruža pomoć Ukrajini od samog početka ruske brutalne agresije.
 
„Hrvatska će nastaviti pružati potporu Ukrajini koliko god bude potrebno“, naglasio je te dodao kako u kontekstu vojne pomoći Europske unije, Hrvatska prepoznaje važnu ulogu inicijativa Europske obrambene agencije, osobito u području proizvodnje streljiva.
 
Razmijenili su mišljenja i o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i složili se kako je objema državama prioritet očuvanje mira i stabilnosti na tom području.
 
„Naš fokus će ostati na operaciji KFOR, imajući u vidu važnost očuvanja sigurnosti i stabilnosti neposrednog hrvatskog susjedstva“, rekao je.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti