Plenković o padu letjelice u Zagrebu: Sve službe provode odgovarajuće postupke i izvide utvrđivanja činjenica

Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/11 ožujka/SAVE_20220311_104644.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji sudjeluje na neformalnom sastanku Europskog vijeća u Versaillesu u Francuskoj, danas je novinarima o padu letjelice u Zagrebu kazao da je riječ o letjelici ruske proizvodnje te da se u ovom trenutku ne zna je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske.

Premijer je rekao da je razgovarao s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kao i svim nadležnim članovima Vlade, gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem te veleposlanikom pred NATO-om Mariom Nobilom.

„Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ne znam u ovom trenutku točno je li ona bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske, da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a prema riječima premijera Orbana, u Mađarsku je došla iz pravca Rumunjske“, kazao je Plenković.

Premijer je istaknuo da se u ovom trenutku ne zna zašto je do toga došlo, je li zbog neke pogreške ili izgubljene kontrole nad letjelicom.

„Ono što znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i da se potom srušila u Zagrebu“, kazao je i istaknuo da je dobro da nema ozlijeđenih u ovoj situaciji.

Rekao je da sve službe provode odgovarajuće postupke i izvide utvrđivanja činjenica.

„Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu, da vidimo imaju li oni podatke o tome kako je eventualno ova letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju , svi će učiniti maksimalne napore da se što prije utvrde razlozi opće dolaska i onda rušenja ove letjelice nad Zagrebom“, zaključio je premijer.

Čelnici EU o obrambenoj suradnji i energetskoj sigurnosti

Predsjednik Vlade jučerašnju raspravu na neformalnom summitu čelnika država članica Europske unije ocijenio je vrlo kvalitetnom.

Kazao je da se razgovaralo o obrambenoj dimenziji suradnje na razini Europske unije u smislu jačanja obrambenih sposobnosti.

Premijer je rekao da se raspravljalo i o energetskoj sigurnosti, odnosno kako napraviti i diversificirati pravce opskrbe, osobito plinom te kako limitirati rastuće cijene energenata. "Tu smo dali zadatak Komisiji da napravi jednu inicijativu europskoga i globalnoga karaktera", dodao je Plenković.

Snažna podrška Ukrajini

Što se tiče Ukrajine, usvojili smo deklaraciju, naveo je premijer, naglasivši da su čelnici Europske unije ponovili snažne poruke podrške toj zemlji, kao i poruke restriktivnih mjera prema Rusiji, a bilo je riječi i o humanitarnoj pomoći glede prihvata ukrajinskih izbjeglica.

Plenković je podsjetio da je Ukrajina aplicirala za članstvo u Europskoj uniji te je Vijeće naložilo Europskoj komisiji da pripremi mišljenje. "A mi smo s ove političke razine izrazili spremnost da intenziviramo i produbimo odnose kako bismo omogućili Ukrajini da ide dalje prema svom europskom putu", poručio je.

Istaknuo je da je Hrvatska bila među onima koji su zagovarali pozitivan izričaj, podsjetivši da je s predsjednikom Zelenskim u Kijevu u prosincu prošle godine potpisao zajedničku izjavu o tome da Hrvatska podupire europski put Ukrajine.

Moramo djelovati zajednički unutar Europe

Premijer je naglasio da Europa treba biti ona koja će rješavati probleme.

"Svi smo postali vlade koje interveniraju. Cijelo vrijeme je tako. I pandemija koronovirusa, nedostatak radnih mjesta, stvaranje radnih mjesta, sprječavanje bankrota, povećanje plaća u privatnome sektoru, razvijanje cjepiva u vrlo kratkom periodu, i sada opet sa svim našim ograničavanjem cijena vezano uz benzin i plin. Kada se radi o svim ovim aktivnostima, moramo djelovati zajednički unutar Europe kako bismo stajali uz naše građane i poduzetnike", poručio je Plenković.



Pisane vijesti