Plenković: Od svih kriza s kojima se suočavamo, klimatske promjene najveći izazov za čovječanstvo

  • Slika /Vijesti/2023/Prosinac/01 prosinac/53367995361_90cd1b6e52_o.jpg

Sudjelujući na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, koja se ove godine održava u Dubaiju, premijer Plenković poručio je da su od svih kriza s kojima smo suočeni, klimatske promjene najveći izazov za čovječanstvo. Stoga, naglasio je, snažnija međunarodna suradnja nema alternativu poručivši kako se Hrvatska na UN-ovoj konferenciji zalaže za ubrzanje zelene tranzicije i smanjenje emisija ugljikovog dioksida.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje danas i sutra u Dubaiju na 28. konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 28) te sastanku na vrhu „World Climate Action Summit“. Uz predsjednika je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.  

Konferencija UN-a održava se svake godine kako bi se utvrdile ambicije i odgovornosti za djelovanje u području klime te utvrdile i procijenile klimatske mjere. Domaćin ovogodišnje konferencije su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji predsjedaju COP-om 28.
 
Sudjelujući na konferenciji predsjednik Vlade poručio je da su od svih kriza s kojima smo suočeni, klimatske promjene najveći izazov za čovječanstvo.
 
Stoga, naglasio je, snažnija međunarodna suradnja nema alternativu poručivši kako se Hrvatska na UN-ovoj konferenciji zalaže za ubrzanje zelene tranzicije i smanjenje emisija ugljikovog dioksida.
 
"Ključ ove konferencije je napraviti globalni pregled stanja, u smislu dosadašnjih ispunjenih ciljeva i aktivnosti, kada je riječ o naporima cijele svjetske zajednice za mjere kojima bi se spriječilo daljnje globalno zatopljenje", kazao je premijer Plenković.
 
Potrebno je ubrzati tranziciju, dodao je, s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije i ubrzati investicije u energetsku učinkovitost.
 
Istaknuo je kako treba dovesti do toga da svaka investicija u obnovljive izvore energije osigurava daljnji gospodarski rast, a da smanjeno korištenje fosilnih goriva smanjuje i globalne emisije zbog kojih i dolazi do globalnoga zatopljenja i stvaranja najveće krize s kojom je čovječanstvo suočeno.
 
Hrvatska je na 12. mjestu po ispunjenju globalnih UN-ovih ciljeva održivosti
 
Premijer Plenković sudjelovao je danas u Dubaiju na panelu o adaptaciji, uz četrdesetak drugih predsjednika država ili vlada.
 
Kazao je da je poanta tih adaptacija u tome da se globalni, kontinentalni, nacionalni i lokalni planovi, bilo da je riječ o zakonodavnom okviru ili mjerama i investicijama, naprave na način da su kompatibilni s ciljevima i mjerama koje se poduzimaju.
 
Premijer je u raspravi izdvojio primjer turističkog sektora koji je za Hrvatsku osobito važan, jer je 18. svjetska turistička destinacija u pogledu dolazaka, s 20 milijuna turista godišnje i preko 105 milijuna noćenja.
 
Pojasnio je da se u Hrvatskoj nastojalo povezati to što je 12. po ispunjenju globalnih UN-ovih ciljeva održivosti s novim Zakonom o turizmu, investicijama, odgovornošću lokalne zajednice i cjelovitim, sustavnim i strukturiranim naporom koji omogućuje rast hrvatskog gospodarstva, a s druge strane očuvanje okoliša.
 
Upitan što Hrvatska može napraviti kako bi pridonijela smanjivanju emisija i ispunjavanju ciljeva klimatske konferencije, premijer je rekao kako treba nastaviti s politikom ulaganja u obnovljive izvore energije.
 
U tom je kontekstu naveo da je Hrvatska peta na razini Europske unije kada je riječ o proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije, a osma kada je riječ o ukupnoj potrošnji obnovljivih izvora energije.
 
"Mi su stojimo relativno dobro i moramo učiniti još više napora u tom smjeru", poručio je.
 
Postoji politička volja da se svi zajedno angažirano bavimo temom klimatskih promjena
 
Govoreći o značaju konferencije premijer Plenković je istaknuo činjenicu da, osim Opće skupštine Ujedinjenih naroda, ne postoji ni jedan drugi globalni događaj uz nju na kojem se okupljaju svi svjetski lideri.
 
To znači, dodao je, da postoji politička volja i privrženost da se svi zajedno angažirano bave temom klimatskih promjena od koje nitko neće niti može pobjeći niti želi.
 
To što je konferencija, što su kritike koje su bile upućivane, održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su jedna od zemalja koja proizvodi fosilna goriva, možda je i stjecaj okolnosti, kazao je premijer, podsjetivši da je nedavno u istom prostoru bila održana i Svjetska izložba EXPO, a događaj s tolikim brojem izaslanstava ne može svatko organizirati u logističkom smislu.
 
Osvrnuo se i na jučerašnji dogovor o osnivanju fonda koji bi pomogao u saniranju posljedica klimatskih promjena.
 
Upitan hoće li i za neke od hrvatskih županija, koje koriste sredstva iz Europskog fonda za pravednu tranziciju, poput Sisačko-moslavačke ili Istarske, biti prostora za korištenje sredstava iz tog novog fonda, premijer je ustvrdio kako će se nastojati iskoristiti svi mogući izvori koji su na raspolaganju, bilo da su nacionalni, europski ili globalni.

Burj Khalifa u bojama hrvatske zastave

Tijekom dana predsjednik Vlade susreo se i s najvećim investitorom u Dubaiju Mohamedom Alabbarom. 

''Nastavljamo kvalitetan dijalog i suradnju'', napisao je premijer u objavi na platformi X. Najviši neboder na svijetu Burj Khalifa večeras je bio obasjan bojama hrvatske zastave.

Pisane vijesti