Šimpraga: Hrvatska dosegnula visoke standarde u zaštiti temeljnih prava

  • Slika /Vijesti/2023/Prosinac/01 prosinac/Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga.JPG

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga rekla je na konferenciji u povodu 75. godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a da je Hrvatska u više od 30 godina dosegnula visoke standarde u zaštiti osnovnih prava i sloboda, ali i upozorila na diskriminaciju i probleme u zdravstvu.

"Naravno, u ovih 30-ak godina događali su se i propusti i manjkavosti, ali i dosta slučajeva diskriminacije. No, ta gorka iskustva moraju nam biti poticaj da u idućem razdoblju zaštitu i promicanje ljudskih prava svih naših građana postavimo kao jedan od temeljnih političkih i društvenih ciljeva", poručila je Šimpraga na konferenciji kojom je u organizaciji Pučke pravobraniteljica, Ureda potpredsjednice Vlade i Kuće ljudskih prava Zagreb obilježen i Međunarodni dan ljudskih prava.

Danas, kada se svijet susreće s brojnim globalnim izazovima, ratnim sukobima, migrantskim i energetskim krizama ali i klimatskim promjenama, važnije je no ikad govoriti o ljudskim pravima i braniti dosegnutu razinu temeljnih prava jer nas povijest uči da se u ovako kriznim vremenima i situacijama javljaju ideje smanjenja i narušavanja ljudskih prava, ocijenila je Šimpraga.

Vlada u ovoj godini donijela Nacionalni plan za zaštitu i promicanje ljudskih prava

Istaknula je da je najviše problema bilo na području zdravstva, ali još uvijek ima i jako punodiskriminacije. Romi su jedna od najdiskriminiranijih skupina u našem društvu, a onda i pripadnici srpske nacionalne manjine i jako je puno još diskriminiranih skupina.

Vlada, naglasila je Šimpraga, čini sve - donosi nacionalne planove, osigurava sredstva, komunicira s organizacijama civilnog društva i uključuje ih u radne skupine, razgovara s Pučkom pravobraniteljicom, ali i ostalim pravobraniteljicama.

"Uvijek se može više i svi težimo k tome", poručila je Šimpraga i napomenula da su u ovoj godini donijeli Nacionalni plan za zaštitu i promicanje ljudskih prava i Akcijski plan, a sada moraju donijeti i drugi Akcijski plan pa se nada da će te mjere biti proces koji će nas odvesti da ljudska prava ipak dobiju mjesto koje zaslužuju.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti