Plenković: Odluka ECB-a o valutnoj razmjeni od 2 milijarde eura ohrabrenje Hrvatskoj

Slika /Vijesti/2020/04 travanj/16 travnja/225. sjednica VRH_3.jpg

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković najavio je da Vlada priprema prijedloge za gospodarsku reaktivaciju primjerene okolnostima i uz prihvatljivi epidemiološki okvir. Poručio je da je temeljna zadaća štititi živote građana istodobno imajući na umu gospodarske i financijske implikacije restriktivnih mjera.

Otvarajući današnju, 225. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković izdvojio je nekoliko najvažnijih aktivnosti vezanih uz suzbijanje negativnih gospodarskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa.

Kazao je da su ministri dobili zadaću da u svojim resorima, u području gospodarskih i društvenih djelatnosti koje pokrivaju, predlože one aktivnosti za koje smatraju da bi se u predstojećim tjednima postupno mogle reaktivirati, vodeći računa o novim, posebnim okolnostima.

Nakon što prijedlozi stignu, dodao je, Vlada će ih raspraviti i tražiti od epidemiologa da ih dodatno "prebace" u prihvatljivi epidemiološki okvir.

Govoreći o mogućem popuštanju mjera kazao je da sve zemlje na europskoj razini žele zadržati nivo ozbiljnosti i potpunog angažmana u suzbijanju brzine širenja koronavirusa, naglasivši da je temeljna zadaća štititi živote građana istodobno imajući na umu gospodarske i financijske implikacije restriktivnih mjera.

"Moramo voditi računa o tome da postupno napravimo hodogram onih aktivnosti koje se ponovno mogu stavljati u funkciju. Vlada će, čim napravimo cjelovitu sliku, predložiti odgovarajuće mjere koje će značiti reaktiviranje dijelova hrvatskoga gospodarstva i drugih društvenih aktivnosti", najavio je premijer Plenković.

Europska središnja banka Hrvatskoj će dati 2 milijarde eura

Jučer je Europska središnja banka, u komunikaciji s Hrvatskom narodnom bankom, omogućila razmjenu i to po prvi puta zemlji koja nije u eurozoni i zemlji koja tek treba postati dio Europskog tečajnog mehanizma II.

Premijer Plenković pojasnio je da to znači da će Hrvatska u Europsku središnja banku dati 15 milijardi kuna, a Europska središnja banka Hrvatskoj će dati 2 milijarde eura.

"Na taj način šalje se poruka našim i međunarodnim financijskim tržištima i institucijama, kada je riječ o ocjeni hrvatske monetarne politike i njenog odgovornog vođenja javnih financija i činjenice da smo Vlada koja je usvojila Strategiju za uvođenje eura i ide prema Europskom tečajnom mehanizmu II. To su za nas izrazito dobre i pozitivne vijesti", rekao je premijer Plenković.

600 milijuna kuna za likvidnost u turizmu

Što se tiče turizma, premijer Plenković kazao je da se radi o grani gospodarstva koja je izrazito pogođena zbog epidemije koronavirusa.

Najavio je da će ministar Cappelli s Upravom Hrvatske banke za obnovu i razvitak potpisati sporazum o poslovnoj suradnji u provedbi mjera osiguravanja likvidnosti za poduzetnike u sektoru turizma.

Ministarstvo turizma, dodao je, osiguralo je subvencioniranje u iznosu od 26 milijuna kuna kamatne stope.

Riječ je o kreditnoj liniji za ukupno 600 milijuna kuna poduzetnicima u turističkom sektoru kako bi zadržali likvidnost.

Idućeg tjedna obilježit će se komemoracija u Jasenovcu i obljetnica Bljeska

Premijer Plenković na kraju uvodnog obraćanja najavio je da će se idućega tjedna, na primjeren način, obilježiti komemoracija u Jasenovcu i 25. obljetnica operacije Bljesak u Okučanima, u okvirima novih okolnosti zbog epidemije koronavirusa.

Pisane vijesti