Plenković: Ograničit ćemo cijenu motornog benzina na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskoga goriva na 11 kuna

Slika /Vijesti/2021/listopad/07 listopada/VRH_9225.png

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada danas uredbom ograničiti maloprodajnu cijenu benzina na 11,10, a dizela na 11 kuna i to za razdoblje od idućih 30 dana. Pojasnio je da Vlada ima mogućnost uredbom urediti maksimalnu cijenu motornoga benzina i dizelskoga goriva. Dodao je da će Vlada analizirati sve što će se zbivati na svjetskom i regionalnim tržištima te po potrebi dodatno reagirati.

Otvarajući današnju, 80. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu, a najavio je i izmjene Zakona o obnovi koje će Vlada predložiti na sjednici.
 
Najavio je da će Vlada danas donijeti Uredbu vezanu uz članak 9. stavak 2. Zakona o naftnim derivatima.
 
Pojasnio je da Vlada ima mogućnost uredbom urediti maksimalnu cijenu motornoga benzina i dizelskoga goriva.
 
"Uzimajući u obzir današnji ekonomski trenutak, nepredvidivost cijene nafte na svjetskom tržištu i utjecaj cijene goriva na ukupnu ekonomsku aktivnost i standard građana, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka, odlučili smo iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabiliziramo cijene motornog benzina i dizelskog goriva.
 
Stoga će Vlada danas donijeti Uredbu kojom se cijena motornog benzina ograničava na 11 kuna i 10 lipa, a dizelskoga goriva na 11 kuna", rekao je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da će Vlada analizirati sve što će se zbivati na svjetskom i regionalnim tržištima te po potrebi dodatno reagirati.
 
Izmjenama Zakona ubrzavamo i poboljšavamo tijek obnove
 
Druga važna točka današnje sjednice, kazao je premijer Plenković, je Prijedlog izmjena Zakona o obnovi koje se donose s ciljem pojednostavljenja postupaka, brzine donošenja odluka, sufinanciranja konstrukcijske obnove, osobito za područje grada Zagreba, gdje država na sebe uzima 80 posto troška, a Grad Zagreb 20 posto, dok će na područjima gdje je proglašena katastrofa država financirati 100 posto troška konstrukcijske obnove.
 
"Niz detalja kojima ćemo poboljšati ovaj Zakon, učiniti proces propulzivnijim, riješiti uska grla koja su identificirana u dosadašnjem postupku, ubrzat će i poboljšati tijek obnove", poručio je predsjednik Vlade.
 
Premijer je istaknuo da se izmjenama Zakona posebno inzistira na antikorupcijskim mjerama koje će dodatno biti propisane Pravilnikom, kao i na redovitim izvješćima o dinamici obnove.

Dosad najmanje jednom dozom cijepljeno 55 posto odrasle populacije
 
Što se tiče epidemiološke situacije, premijer Plenković naglasio je da smo danas dostigli 55% cijepljenih odraslih osoba najmanje jednom dozom, što je ukupno milijun i 862 tisuće ljudi.
 
Dosad je utrošeno 3,5 milijuna doza cjepiva, a ukupan  udio odraslih koji su dovršili cijepljenje iznosi 51,6%.
 
Od ostalih tema u proteklome tjednu istaknuo je obilježavanje Dana Hrvatskoga sabora, 8. listopada.
 
"To je izrazito važan dan – obljetnica donošenja odluke o raskidu državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama bivše države", poručio je, podsjetivši da je, prema Zakonu, Dan državnosti 30. svibnja, Dan neovisnosti 25. lipnja, a 8. listopada Dan Hrvatskoga sabora.
 
Veliki interes Francuza za investicije u Hrvatskoj, u posjet stiže i predsjednik Macron
 
Osvrnuo se i na vrlo kvalitetnu konferenciju "Turizam 365", koja je održana krajem prošloga tjedna u Tuhelju, a na kojoj je sudjelovao i slovenski premijer Janša.
 
Bila je to prigoda, rekao je premijer Plenković, i za razgovore o suradnji između Hrvatske i Slovenije, naglasivši da je ove godine Hrvatsku posjetilo milijun slovenskih turista.
 
Susret s predstavnicima Europske federacije novinara i Hrvatskog novinarskog društva premijer Plenković ocijenio je vrlo korisnim, a razgovarali su o slobodi medija, položaju novinara u demokraciji za koji su svi suglasni da treba biti kontinuirano poboljšavan bilo kroz zakonski okvir ili druge mjere.
 
Premijer Plenković primio je i Francusku udrugu poslodavaca, a danas je istaknuo da je veliki interes francuske poslovne zajednice za investicije u Hrvatskoj. U tom je kontekstu najavio da će Hrvatsku ove jeseni posjetiti i francuski predsjednik Macron.
 
Očekujemo da se do kraja rasvijetle okolnosti oko terorističkog napada na Banske dvore
 
Ovoga tjedna, 12. listopada, obilježena je i godišnjica terorističkog napada na Banske dvore, prilikom kojeg je teško ozlijeđen policijski službenik Oskar Fiuri.
 
Premijer Plenković je istaknuo kako se gospodin Fiuri dobro oporavlja, a od nadležnih tijela očekuje da utvrde motive toga napada, otkriju tko sve stoji iza radikalizacije napadača, odakle mu oružje, kao i druge okolnosti koje treba rasvijetliti.
 
"Vjerujem da će većina u hrvatskom društvu, a tu posebno mislim na neke političke stranke, biti jednoznačni u osudi takvoga napada i borbi protiv radikalizacije i nasilja", poručio je.  


 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković