Plenković posjetio tvornicu BAT: Učinit ćemo sve da ova proizvodnja ostane u Kanfanaru

Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/30 lipnja/DAR01902.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je tvornicu British American Tobacco – Adria u Kanfanaru gdje je razgovarao o pronalasku okvira koji će omogućiti planiranje proizvodnje i politiku cijena u narednim godinama.

"Hrvatska Vlada je zainteresirana za strana ulaganja. Ovo je jedno od glavnih stranih ulaganja, akvizicija koja je bila prije pet godina," kazao je premijer, dodavši da nam je u interesu zadržavanje ovih 400 radnih mjesta.
 
Podsjetio je da 1. listopada istječe petogodišnji rok koliko je BAT obećao ostati kada je kupovao tvornicu od TDR-a.
 
Zadržavanje radnih mjesta i otkup duhana
 
Plenković je istaknuo da, uz želju stanovnika Kanfanara i zaposlenika da tvornica funkcionira, treba sagledati širi kontekst duhanske industrije.
 
"To je jedna globalna kompanija. Međutim, učinit ćemo sve da ova proizvodnja ostane ovdje u Kanfanaru," kazao je, izrazivši optimizam za pronalazak dugoročnijeg rješenja na korist države, zaposlenika i kompanije.
 
"Vjerujem da ćemo pronaći okvir tijekom jeseni i omogućiti zadržavanje radnih mjesta i proizvodnju ovdje, a naravno i otkup duhana u Virovitičko-podravskoj županiji," zaključio je Plenković.
 
U premijerovoj pratnji bio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te saborski zastupnik Anton Kliman koji se posebno angažirao da do ovog susreta dođe.

Veliki projekti u Istri

Govoreći o ulaganjima u Pulu i Istarsku županiju, predsjednik Vlade Plenković rekao je da je Vlada vodila računa o ravnomjernom regionalnom razvoju, a da je za Istru uložila napore u procesima ugovaranja 2,1 milijardu kuna za europske projekte i istaknuo je i 380 milijuna kuna u sklopu Vladinih mjera za rješavanje posljedica koronakrize. 

"Veliki projekti u Istri se poput Istarskog ipsilona nastavljaju, a naravno da je jedan od glavnih projekata bio cijeli financijski aranžman i podrška Vlade za izgradnju Opće bolnice u Puli", rekao je Plenković i dodao da je Vlada pritom uložila u turizam, ruralni razvoj te u zaštitu okoliša.

Podsjetio je kako sjednica Vlade održana upravo u Puli u rujnu 2018., kad je prihvaćeno nekoliko projekata vrijednih 1,5 milijarda kuna.

"U mandatu naše Vlade izdvojili smo i 4,5 milijarde kuna državnih jamstava za brodove koji se nažalost nisu izgradili ovdje u Uljaniku. Međutim, unatoč tomu, iskazali smo spremnost da pomognemo revitalizaciji brodogradnje u Puli i Istri, ali u drugim okolnostima imajući u vidu značaj brodogradnje i simbolike Uljanika za Pulu", poručio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Dodao je da će Vlada biti dobar partner u procesu te revitalizacije.
 
Posjet Istri i Primorsko-goranskoj županiji
 
Ranije, tijekom dana, predsjednik Vlade obišao je Istru i Primorsko-goransku županiju.
 
Istaknuo je da se ova Vlada od početka nosila s brojnim krizama, od Agrokora do 3. maja i Uljanika. "SDP je govorio da ćemo sad imati 400 tisuća nezaposlenih, a sad imamo više zaposlenih nego u veljači, prije koronakrize", naveo je Plenković.
 
Dijelove Primorsko-goranske županije danas obilazi, tvrdi, jer je ta županija druga po visini novca iz državnog proračuna izdvojenog za regionalni razvoj, više od 200 milijuna kuna.
 
"Reformom fiskalne decentralizacije dali smo županiji dodatnih 130 milijuna kuna prihoda, ugovorili 5,1 milijardu iz europskih sredstava za projekte", naveo je premijer.
 
Tijekom predsjedanja učinjeno maksimalno u aktualnoj situaciji bez presedana
 
Kao jedan od najvažnijih projekata naveo je novu bolnicu u Rijeci u vrijednosti 875 milijuna kuna, velika ulaganja u cestovnu mrežu, LNG terminal na Krku. "Siguran sam da ćemo ovdje ostvariti odličan rezultat na izborima", poručio je.
 
Plenković je kao cilj Vlade u novom mandatu naveo zemlju dovesti u takve gospodarske okolnosti da prosječna plaća svugdje bude 7600 kuna, a minimalna plaća 4250 kuna. Cilj je uložiti u aktivne mjere zapošljavanja još 10 milijardi kuna i mjeru za samozapošljavanje dići na 130 tisuća kuna, rekao je.
 
Upitan kako ocjenjuje rezultate predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU, odgovorio je kako je učinjeno maksimalno u aktualnoj situaciji "bez presedana".
 
"Ostvarili smo ciljeve poput uređenog Brexita, osiguranja mandata u Vijeću kako bi pregovarali o budućim odnosima, kad je krenula kriza pokrenuli smo sve mehanizme kriznog upravljanja, omogućili deblokadu pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, održali zagrebački summit i snažno se založili za prava Hrvata u BiH", naglasio je.
 
Žao mu je, kaže, da hrvatska javnost nije više osjetila što je danas EU.
 
Poziv građanima da iziđu na izbore
 
Upitan o okolnostima održavanja izbora i glasanja u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji, odgovorio je kako su i dosad oboljele osobe glasale iz svojih domova, kad su predstavnici glasačkih odbora dolazili kod njih. Izbori su provedeni sad i u Srbiji, Francuskoj i Poljskoj, istaknuo je.
 
Pozvao je sve građane da izađu na izbore, napominjući kako je odlučeno da se izbori održe sada kako bi se očuvao demokratski legitimitet, da u slučaju mogućeg drugog ozbiljnijeg vala pandemije ne bi došli u situaciju nužnosti produljenja mandata Sabora.
 
Plenković je opovrgnuo kritike da otvaranje granica s BiH ima veze s izborima. "U susjednim zemljama državljani RH mogu glasati u diplomatskim predstavništvima, a u RH je zabilježeno samo osam slučajeva zaraze od koronavirusa i sedam kontakata vezanih uz BiH", rekao je.
 
Apeliramo na mlade i vlasnike noćnih klubova da se pridržavaju mjera
 
Na novinarski upit komentirao je izjavu glasnogovornika slovenske Vlade kako je hrvatska strana dala uvjerenja da će zatvoriti noćne klubove, zbog čega ju Slovenija ostavlja na "zelenoj listi".
 
"Jučer sam razgovarao s Janšom, tjedno smo u kontaktu, danas i s Angelom Merkel o preuzimanju predsjedanja Njemačke Vijećem EU, znao sam nakon razgovora s Janšom da neće biti promjena u odnosu na Hrvatsku. Pratimo situaciju s razvojem zaraze, jedno od žarišta jesu noćni klubovi, želimo smanjiti intenzitet zaraze. Mi smo podigli kontrole, preko vikenda ih je bilo 200. Moramo apelirati na naše mlade, ali i vlasnike i organizatore da se pridržavaju mjera. U ovoj fazi idemo s kontrolama, ako bude problema, imamo mjere na raspolaganju", rekao je Plenković.
 

Stranica