Plenković: Pravni fakultet u Zagrebu svojom tradicijom, stečevinom I utjecajem ima posebnu važnost u razvoju Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2021/studeni/04 studenoga/VRH_2243 (2).png

Premijer Plenković čestitao je Dan Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuvši da je pravo temelj država i društva, a da uloga pravnih fakulteta u Hrvatskoj, a osobito najstarijeg svojom tradicijom, stečevinom i utjecajem, ima posebnu važnost. Podsjetio je da su brojni profesori Pravnoga fakulteta u Zagrebu u proteklih 30 godina hrvatske samostalnosti imali važan utjecaj u svim presudnim trenucima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti obilježavanja Dana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i njegove 245. obljetnice.
 
Tom je prigodom premijer Plenković istaknuo je da je pravo temelj države i društva, a da uloga pravnih fakulteta u Hrvatskoj, a osobito najstarijeg svojom tradicijom, stečevinom i utjecajem, ima posebnu važnost.
 
Čestitao je na ulaganju u obrazovanje mladih pravnika, na znanstvenom i izdavačkom opusu, na razgranatoj međunarodnoj suradnji s drugim pravnim fakultetima, kao i svim ostalim uspjesima, te zahvalio na doprinosu koje Pravni fakultet daje kroz razne radne skupine Vladi i Saboru u pojedinim reformama i zakonima.
 
Premijer Plenković podsjetio je da su brojni profesori Pravnoga fakulteta u Zagrebu u proteklih 30 godina hrvatske samostalnosti imali važan utjecaj u svim presudnim trenucima.
 
"Vaše katedre za međunarodno pravo, početkom devedesetih godina, bile su najutjecajnije u ključnim pregovorima pa i procesu stjecanja samostalnosti, kreiranja naše službe vanjskih poslova i diplomatske mreže", istaknuo je dodavši kako su i druge katedre dale ogroman doprinos u proteklih 30 godina.
 
Pozvao je profesore Pravnoga fakulteta da s tim doprinosom nastave te da u svom radu i javnim nastupima stručno daju doprinos društvenoj raspravi, dijalogu, kritičkom dijalogu, razmjeni stajališta uvijek utemeljenoj na istinoljubivosti koja je, istaknuo je, najvažnija odlika znanstvenika.
 
Članstvom u Europskoj uniji dobili smo novu dimenziju pravne kulture
 
Hrvatska je, kazao je predsjednik Vlade, kao članica Europske unije dobila jednu novu dimenziju pravne kulture.
 
Dugo smo se i vrlo intenzivno prilagođavali tome procesu, a u Hrvatskom je saboru proveden jedan "pravi reformski tsunami", gdje je u samo nekoliko godina usvojeno skoro 700 zakona i više od tisuću podzakonskih akata koji su jako utjecali na čitav pravni sustav.
 
Prema njegovoj procjeni bit će potrebno još desetak godina kako bi se sedimentirala ta nova realnost, a iza 2030. u svim segmentima bit ćemo potpuno integrirana članica Europske unije i duhom i tradicijom pa i pravnom kulturom i obrazovanjem.
 
To će nam omogućiti, dodao je, puno iskoraka i u gospodarstvu i u trgovinskoj razmjeni, u međunarodnom utjecaju i institucionalnoj prisutnosti kvalitetnih, hrvatskih ljudi. Tu, istaknuo je, Pravni fakultet ima izniman utjecaj i uvjeren je da će nastaviti davati značajan doprinos.  
 
Izrazio je žaljenje što je u potresu u Zagrebu teško oštećena zgrada Pravnoga fakulteta i Rektorata, a podsjetio je da su nedavno uručeni vrijedni ugovori za obnovu.
 
Čestitavši uime Vlade obljetnicu Pravnoga fakulteta, poručio da je Vlada tu da s pravnim stručnjacima i dalje vodi kvalitetan dijalog i suradnju na dobrobit Hrvatske.

Pisane vijesti | Andrej Plenković