Plenković: Proteklih tjedana intenzivno smo se angažirali da Hrvatska dobije Pfizer cjepiva

Slika /Vijesti/2021/travanj/19 travnja/EzWjFwoVcAco5oy.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u poslijepodnevnim satima je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Upitan o zahtjevu bivšeg trenera Dinama Zorana Mamića, osuđenog za izvlačenje novca iz tog kluba, da kaznu odsluži u BiH, premijer je rekao da je Ministarstvo pravosuđa već dalo priopćenje te da se on s tim priopćenjem slaže.
 
"Moj politički stav je sadržan u tom priopćenju. Što se tiče odnosa s BiH-a, čim Ministarstvo pravosuđa zaprimi bilo kakve informacije, onda će reagirati s postojećim bilateralnim ugovorima", kazao je Plenković.
 
Protiv sam Superlige jer ni jedan hrvatski klub ne bi bio u tom društvo
 
Upitan o odluci 12 najbogatijih europskih nogometnih klubova da će osnovati Superligu uzvratio je kako je protiv toga. "Po toj logici niti jedan hrvatski klub ne bi bio u tom ekskluzivnom društvu", ustvrdio je.
 
Napomenuo je i kako je u nedjelju razgovarao s predsjednikom UEFA-e, a u ponedjeljak s čelnicima HNS-a, te da bi takva ekskluzivna liga imala negativne reperkusije za sve one koji nisu u tome.
 
"Ljudi koji se bave više nogometom nego ja smatraju da je ozbiljan problem efekt takve lige najbogatijih klubova gdje će igrati najbogatiji igrači, i na same nacionalne saveze, kvalitetu nacionalnih liga", ustvrdio je.
 
Po njegovim riječima, to nije ni potrebno, ni korisno, ni dobro, no bilo je već takvih inicijativa i prije, pa nisu zaživjele. "Hoće li nešto od ovoga zaživjeti ne znam, ali smo sigurno za onaj sustav koji će omogućiti da nogomet bude dostupan svima i da Hrvatska ostvaruje na nogometnim natjecanjima zapažene rezultate.
 
Reforma zdravstva može uspjeti samo ako u njoj svi sudionici participiraju
 
Novinare je zanimalo hoće li prijedlog reformi resornog ministra Vilija Beroša doći na Vladu, a Plenković je odgovorio kako neće  u smislu zakona jer zakona ni nema, a dodao je i  kako oporba nakon što je Vlada našla rješenja za veledrogerije, otvara druge teme koje se tiču zdravstva, a slične su zadnjih 30 godina.
 
"Ja jesam za reformu koja se treba sastojati od svih elemenata koja treba staviti na stol, to nisu samo veća izdvajanja, nego treba vidjeti kako funkcioniraju zdravstvene ustanove, javna nabava i ostalo", rekao je Plenković.
 
Smatra i kako je Vlada u ovoj godini pokazala koliko država može učiniti za zdravlje sugrađana i da ni u jednom trenutku nismo došli na rub kapaciteta zbog covid bolesnika, niti lijekova. "Ministar Beroš se bavio svim temama 100 posto, a reforma zdravstva može uspjeti ako svi sudionici u sustavu zdravstva u tome participiraju", istaknuo je.
 
Premijer je dodao i da su se proteklih tjedana intenzivno angažirali da Hrvatska dobije Pfizer cjepiva te da će do 30. lipnja osigurati sve skupa 3,1 milijun doza cjepiva. "Željeli bismo da 50 do 55 posto populacije do 30 lipnja bude cijepljeno, država je osigurala te doze, malo tko će biti u poziciji da ne dobije cjepivo", rekao je.
 
Socijalni radnici rade važan posao, osigurali smo im sigurnost na radnom mjestu
 
Upitan hoće li napraviti konkretne korake u vezi nedavnih napada na socijalne radnike Plenković je rekao da su reagirali već prije tri godine kada se dogodilo ubojstvo u Đakovu, te od tada svi centri imaju fizičku i tehničku zaštitu.
 
"Zahvaljujući intervencijama zaštitara spriječene su i gore posljedice tih nekoliko napada iz proteklih tjedana koje najstrože osuđujemo. Socijalni radnici rade važan posao, a mi kao vlada i država osigurali smo im sigurnost na radnom mjestu", naglasio je.
 
Izvor: Hina/Vlada 


Pisane vijesti