Plenković: Protuustavno i protuzakonito djeluje Milanović

Nakon sjednice Vlade na kojoj je donesen novi paket mjera pomoći građanima i ekonomiji zbog stanja s cijenama energenata i inflacije, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare.

Uvodno je istaknuo da je zadaća Vlade da u ovakvim okolnostima maksimalno pomogne svima, koliko god je to moguće.
 
''Energetska kriza je horizontalna i nikoga ne zaobilazi, ne znamo koliko će trajati i svi se moraju ponašati odgovorno, a osobito u kontekstu primitaka različitih potpora i subvencija te ponašati se tako da cijenom svojih proizvoda budu primjereni trenutku'', rekao je premijer te dodao da je Hrvatska danas gospodarski snažna i u stanju je nositi se sa svim izazovima.
 
Komentirao je uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića istaknuvši da institucije djeluju neovisno te je, odbacivši optužbe da su ga htjele štititi, rekao kako onda vjerojatno ne bi nikoga hapsili.
 
''Sustav kaznenog progona je poduzeo akciju kako bi ispitao da li je ovo što su oni do sada prikupili u sudskom postupku istina ili ne. Da su ga oni htjeli štititi, pa vjerojatno ne bi nikoga hapsili”, rekao je Plenković.
 
Institucije djeluju bez pritisaka Vlade i HDZ-a
 
Na pitanje novinara vjeruje li još uvijek da je župan Damir Dekanić bio suvozač u automobilu za vrijeme prošlogodišnje prometne nesreće, odgovorio je pitanjem: Kad sam ja to rekao?
 
"Ja sam dao samo jednu izjavu o tome... Vidite, institucije djeluju, bez pritiska HDZ-a i Vlade. Da ima pritiska iz HDZ-a i Vlade, onda ne bi bilo ničega", kazao je.
 
Na pitanje hoće li pozvati Dekanića na ostavku, istaknuo je da treba pričekati sudsku presudu.
 
''Vidjet ćemo što će biti do tada, dok sud odluči o tome, ima puno vremena. Stranka je jučer na razini njegove županijske organizacije reagirala, regulirala je njegov status u HDZ-u dok se ovo ne riješi, a mandat ide”, dodao je.
 
Premijer je prozvao Domovinski pokret, koji otvoreno govori da je radio pritisak na Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i policiju te poručio da je to nedopustivo.
 
"Oni su ponosni što rade pritisak na neovisna tijela, to je ozbiljno zabrinjavajuće", ustvrdio je.
 
Treba sve rasvijetliti, poručio je premijer, dodavši da je na tijelima države da utvrde o čemu se radi, a na Dekaniću je da govori istinu.
 
Milanović se ponaša neprimjereno i na neustavan način
 
U vezi s današnjom izjavom predsjednika Milanovića da, kao predsjednik Vlade, djeluje protuustavno, Plenković  je rekao da predsjednik države djeluje protuustavno i protuzakonito, pa mu na takvo ponašanje Vlada jasno odgovara nesuradnjom.
 
''Što se tiče insinuacija da to ima veze s bilo kim od nas, to je netočno. Ako se nešto dogodilo drugačije od onog što je župan tvrdio, dogodilo se tada, u neposrednom razdoblju nakon nesreće. Kako bi netko od nas u noći mogao doznati da se nešto dogodilo'', upitao je.
 
Dodao je također da predsjednik Milanović djeluje protuustavno.
 
''Zadaća predsjednika po Ustavu je da brine o djelovanju institucija. On se ponaša potpuno neprimjereno i na neustavan način. Nastoji stalno rušiti Vladu i to na najbrutalniji način, vrijeđajući članove Vlade'', rekao je Plenković i dodao da je tretman Vlade prema predsjedniku odgovor na njegovo protuustavno ponašanje.
 
"Bilo bi dobro da hrvatski mediji osvijeste tko se to ponaša sve ovo vrijeme protuustavno. Ovako se nije ponašao nijedan predsjednik do sada. Budući da se tako ponaša, dobiva tretman kakav zaslužuje, a to je da nema potrebe da se s njim vodi bilo kakav ozbiljan politički dijalog, ni da se sastajemo u formalnim okvirima'', zaključio je.
 
Poručio je da predsjednik države svojim ponašanjem izaziva politički odgovor Vlade koja može djelovati i bez njega. Na novinarsku opasku da postoji ustavna obveza suradnje Vlade i predsjednika, poručio je da Ustav Vladu obvezuje na suradnju ''u normalnim uvjetima i s normalnim ljudima".
 
"Ovo govorim namjerno jer je to bio lažni slogan njegove kampanje pa je dio ljudi prevaren i dao mu je povjerenje", kazao je dodavši da ''takvo ponašanje neće proći bez našeg odgovora i odgovor je upravo ovakav".
 
Pozvao je novinare da prate tko dolazi u Hrvatsku i sastaje li se s njim, konstatiravši da je oko predsjednika Milanovića ''međunarodna zajednica stvorila sanitarni koridor''.
 
"Nije ovo psihoterapija da jedan dan slušamo izljeve budalaština i najgorih uvreda, a drugi dan da dođemo na sastanak i dogovaramo kadrovska pitanja", kazao je i još jednom poručio da će Vlada reagirati politički na protuustavno ponašanje.
 
''On izravno kaže da se bori protiv vladajuće stranke, e, ako je tako, onda se bori", poručio je premijer Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković