Plenković s Erdoğanom o bilateralnoj suradnji, energetskoj krizi i stanju u BiH

  • Slika /Vijesti/2022/09 rujan/8 rujna/VRH_4273 (1).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Plenković i predsjednik Erdoğan razmijenili su mišljenja o bilateralnim i globalnim temama, a založili su se za daljnje povećanje ekonomske suradnje i investicija između Hrvatske i Turske.
 
Razgovarali su i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu kao i energetskoj krizi. U tom kontekstu, premijer Plenković ponovio je jasan stav Hrvatske o osudi ruske agresije na Ukrajinu te se osvrnuo na povezane ekonomske i energetske poremećaje u Europi i na širem međunarodnom planu. Istaknuo je pritom i ulogu Turske u posredovanju vezano za izvoz žita iz Ukrajine. Također, upoznao je predsjednika Erdoğana s danas donesenim sveobuhvatnim paketom mjera Vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna.
 
Predsjednik Erdoğan izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Islamskog kulturnog centra u Sisku, čiju izgradnju je sufinancirala i hrvatska Vlada, kao i potpisivanjem triju novih memoranduma o suradnji, što dodatno unaprjeđuje bilateralne odnose dviju zemalja.
 
Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je Turskoj na brzoj reakciji i humanitarnoj pomoći nakon dvaju potresa u Hrvatskoj te istaknuo pomoć koju je Hrvatska uputila Turskoj u suzbijanju šumskih požara. Predsjednik Erdoğan istaknuo je uspješnu međudržavnu suradnju u odgovoru na zajedničke sigurnosne izazove.
 
Vezano za političku situaciju u Bosni i Hercegovini, predsjednik Vlade Plenković naglasio je strateški interes Hrvatske kada se radi o ostvarivanju jednakopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Istaknuo je očekivanja Hrvatske da će se ususret predstojećim izborima aktivnom ulogom visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta osigurati nužne izmjene izbornog zakona, kao preduvjeta ponovne uspostave političke stabilnosti i međusobnog povjerenja te boljitka čitave BiH.
 
 

Pisane vijesti