Plenković s Hrvatima u Italiji: Hvala vam što baštinite hrvatski identitet i razvijate odnose između Italije i Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2017/10 listopad/6 listopada/Rim/H20171006005431.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji boravi u službenom posjetu Svetoj Stolici, danas se u Rimu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske susreo s predstavnicama hrvatske zajednice. 

Pozdravivši okupljene u hrvatskom Veleposlanstvu, predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je Italija naša prijateljska zemlja s kojom imamo izrazito razgranatu političku, gospodarsku i kulturnu suradnju.
 
"Italija je zemlja s kojom nas puno toga veže, od zajedničkoga Jadranskog mora do našeg dugotrajnog povijesnog konteksta. S Italijom smo partneri u okviru brojnih regionalnih organizacija, Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, i ona Hrvatsku uvijek podupire u ključnim trenucima koji su bili važni u proteklih 25 godina", rekao je uvodno predsjednik Vlade.
 
Poručivši da se posjet događa uoči hrvatskog praznika Dana neovisnosti i raketiranja Banskih dvora, kada je srpskim napadom prije 26 godina poslana jasna poruka o cilju velikosrpske agresije na Hrvatsku, Plenković je posebno podsjetio i podvukao specifičnu i važnu ulogu Italije u tim vremenima.
 
"Sjećate se da je Francessco Cossiga 16. siječnja došao u Zagreb. Ta poruka između Italije i Hrvatske ostala je zapisana, nju je naš prvi predsjednik Tuđman osobito cijenio i bila je temeljac odnosa između moderne, neovisne Hrvatske i Italije", kazao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade dodao je da se prije nekoliko dana u Tallinu susreo s kolegom Paolom Gentilonijem gdje su razgovarali o nizu europskih pitanja i međusobnoj potpori. Utvrdio je da će Italija podupirati Hrvatske na putu u šengenski prostor te u naporima da ispuni kriterije za prihvaćanje eura.
 
"Zajedno ćemo raditi na jačanju gospodarske i trgovinske suradnje, ulaganja i razmjene, obrazovanja te jačanja naše jadranske i sredozemne orijentacije", rekao je predsjednik Vlade Plenković, napomenuvši da o tim temama raspravljaju i u okviru Jadransko-jonske inicijative, strategije Europske unije za Jadransko-jonsku regiju i Mediteranske unije.
 
"Bez obzira na to što je cijeli taj prostor proteklih nekoliko godina nakon Arapskog proljeća, a ne samo bliskoističnog mirovnog procesa opterećen više problemima nego rješenjima, Italija i Hrvatska imaju veliku odgovornost stabiliziranja cijelog tog prostora na tragu zajedničkih politika koje formuliramo na razini Vijeća Europske unije", pojasnio je.
 
Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što se u sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i susreta s papom Franjom, kao jednog od najreferentnijih trenutaka u poslu bilo kojeg predsjednika Vlade, imao prigodu susresti se s Hrvatima u Italiji i razgovarati o jačanju njihova položaja, zahvalivši im na angažmanu u razvijanju odnosa između Italije i Hrvatske i čuvanju identiteta hrvatske manjine.

Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković