Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se sa Svetim Ocem

  • Slika /Vijesti/2017/10 listopad/7 listopada/H20171007005683.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković bio je danas u audijenciji kod Svetog Oca s  kojim je proveo dvadesetak minuta u tête-à-tête razgovoru.

Nakon razgovora, Sveti Otac je u audijenciju primio predsjednika Vlade i njegovu obitelj, a potom su mu predstavljeni i ostali članovi hrvatskog izaslanstva.
 
Svetom Ocu predsjednik Vlade Andrej Plenković darovao je brončani kip svetog Josipa s Isusom. Kip je djelo akademskog slikara Stipe Sikirice, a izradila ga je ljevaonica Ujević. (Dimenzije kipa su 36,5 x 13 x 10 cm).

Papa Franjo je na spomen dan svetoga Josipa, 19. ožujka 2013. služio prvu svetu misu svoga pontifikata, a taj mu je svetac posebno drag pa je njegovo spominjanje uveo u misni kanon. Osim toga, prije 330 godina, Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda.

U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena na latinskom jeziku je zapisano: "Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran".

Sveti Otac je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske darovao skulpturu maslinove grančice.
 
Po završetku susreta s papom i audijencije, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s  državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon sastanka s državnim tajnikom Parolinom, predsjednik Vlade obići će Baziliku sv. Petra.

Foto: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković