Plenković s Leuthard o unaprjeđenju gospodarske i trgovinske suradnje između Švicarske i Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2017/04 travanj/25 travnja/DSC_7461.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je danas u Banskim dvorima s predsjednicom Švicarske Konfederacije Doris Leuthard.

U izjavi za javnost nakon susreta, predsjednik Vlade Plenković zahvalio je predsjednici Leuthard na uzvratnome posjetu. Kazao je da su imali vrlo sadržajne i konstruktivne razgovore, ističući dobre odnose dviju zemalja. Podsjetio je i na švicarsku pomoć Hrvatskoj tijekom devedesetih godina.
,,Razgovarali smo o unaprjeđenju gospodarske suradnje i investicija te realizaciji programa koje Švicarska ima u iznosu od približno 45 milijuna švicarskih franaka za različite aspekte suradnje. I naravno, razgovarali smo o široj međunarodnoj suradnji“, rekao je Plenković.
 
Razmatrali su situaciju na jugoistoku Europe, predstojeće pregovore o Brexitu, kao i ukupno unaprjeđenje odnosa dviju zemalja. Posebno je zahvalio švicarskoj predsjednici na ratificiranju Protokola 3 koji se odnosi na  slobodno kretanje ljudi.
 
„Švicarski turisti su više nego dobrodošli u Hrvatsku. Proteklih ih je godina u Hrvatskoj bilo oko 200 tisuća, čime su pridonijeli ukupnoj gospodarskoj razmjeni koja iznosi oko 300 milijuna eura. To je prostor koji možemo zajednički unaprijediti“, kazao je Plenković.
 
Posebno je istaknuo važnu ulogu hrvatskoga naroda u Švicarskoj, gotovo 70.000 ljudi iz Hrvatske koji tamo rade i predstavljaju važnu poveznicu u kvalitetnim odnosima Švicarske i Hrvatske.
 
Što se međunarodnih tema tiče, razgovarali su o ishodu prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, situaciji na istoku Sredozemlja, migracijskoj i izbjegličkoj krizi, kao i mjerama važnima za kontrolirani sustav migracijske politike Europske unije.
 
Predsjednica Leuthard podsjetila je da ove godine Švicarska i Hrvatska obilježavaju 25. obljetnicu diplomatskih odnosa.
 
„Ovdje sam kako bih čestitala Vladi i hrvatskome narodu na svemu što ste postigli u 25 godina. Ostvarili ste veliki napredak i napravili reforme za što bi u Švicarskoj možda bilo potrebno stotinjak godina. Odnosi su jako dobri, a kontakte smo i produbili. Sada je Hrvatska članica Europske unije i uspjeli smo dogovoriti primjenu načela slobode kretanja osoba, koje će vrijediti uz neke prijelazne rokove. To je znak da cijenimo reforme i napredak koje ste postigli'', poručila je Leuthard.
 
Dogovoren je niz projekata koji će početi od svibnja ove godine, a po pitanju gospodarske suradnje, pitanja nezaposlenosti i obrazovanja usuglašena je suradnja timova, uzimajući u obzir da na području znanosti postoji 48 projekata suradnje.
 
Švicarska predsjednica ocijenila je kako postoji puno prostora za jačanje suradnje u turizmu i trgovinskoj razmjeni, kao i u ostalim granama gospodarstva između Hrvatske i Švicarske.
 
„Važno je našim gospodarstvenicima prenijeti da je Hrvatska stabilna zemlja u kojoj postoje visokoobrazovani kadrovi i siguran pravni okvir za švicarske ulagače, kao najvažniji preduvjeti“, kazala je te zahvalila premijeru Plenkoviću na otvorenom i konstruktivnom razgovoru.
 
Na novinarski upit o Protokolu 3 i njegovoj primjeni, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je Protokol na snazi od 1. siječnja ove godine, s tranzicijskim razdobljem od tri i pol godine. Plenković je uvjeren da će konstruktivna uloga hrvatske dijaspore u Švicarskoj biti najbolji dokaz i potvrda da hrvatski državljani ne predstavljaju nikakvu ugrozu za švicarsko tržište rada, već dodatnu vrijednost švicarskome gospodarstvu te da će se u praksi ovo tranzicijsko razdoblje moći skratiti.
 
Švicarska predsjednica Leuthard dodala je da se radi o pristupu tržištu, koji je za Hrvatsku jednak kao i za svaku novu članicu Europske unije, te da se Protokol 3 zapravo već primjenjuje od 1. siječnja, u uobičajenim kontingentima.

Pisane vijesti | Andrej Plenković