Plenković s predsjednikom EGSO-a o hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a i europskom proračunu

Slika /Vijesti/2019/11 studeni/13 studenoga/VRH_6527.JPG

Predsjednik Vlade Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Lucu Jahiera. Uz predsjednika Vlade bili su ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je predsjednika EGSO-a Jahiera s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Istaknuo je da je izrazito važno postići dogovor o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a (2021.-2027.) poručivši da uz kohezijsku i zajedničku poljoprivrednu politiku, treba voditi računa i o pitanjima sigurnosti, migracijama i upravljanju granicama.
 
Uzimajući u obzir da je VFO ključan instrument za provedbu europskih politika, dodao je da je važno da njegova provedba pridonese tome da građani u državama članicama osjete dodanu vrijednost članstva u Europskoj uniji.
 
Predsjednik EGSO-a Jahier izrazio je nadu da će hrvatsko predsjedništvo ubrzati pregovore o novom Višegodišnjem financijskom okviru te dati svoj doprinos prema postizanju napretka u procesu proširenja EU-a, naglasivši važnost sastanka na vrhu s državama jugoistočne Europe koji će se održati u Zagrebu u svibnju 2020.
 
Bilo je riječi i o daljnjem jačanju okvira suradnje EGSO-s s ostalim institucijama Europske unije.

Pisane vijesti | Andrej Plenković