Plenković s predstavnicima regionalnih organizacija vinara i vinogradara

  • Slika /Vijesti/2024/Svibanj/6 svibnja/06_05_2024_regionalna_organizacija_vinara_vinogradara (2).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas s predstavnicima regionalnih organizacija vinara i vinogradara, a razgovarali su o stanju u sektoru vinarstva i vinogradarstva.

Na sastanku u Banskim dvorima bili su predstavnici regionalnih organizacija vinara i vinogradara iz četiri hrvatske vinogradarske regije, regionalna organizacija za regiju Slavonija i hrvatsko Podunavlje Udruga Graševina Croatica, regionalna organizacija za regiju Dalmacija Udruženje Vino Dalmacije, regionalna organizacija za regiju Hrvatska Istra i Kvarner Vinistra, te Bregovita Hrvatska, regionalna organizacija za regiju Središnja bregovita Hrvatska, a tema sastanka, na kojem je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, bila je stanje u sektoru vinarstva i vinogradarstva, aktivnosti i rezultati rada, kao i obilježavanje 30. jubilarne Vinistre.
 
Premijer Plenković je zahvalio svim sudionicima sastanka na kvalitetnoj suradnji i na zajedničkom ustrajanju u promociji hrvatskih vina i širenju kulture vina.
 
"Nastavit ćemo pomagati hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo koje ima dugu i bogatu tradiciju, uz očuvanje velikog broja autohtonih sorti", poručio je.
 
Ministrica Vučković izvijestila je kako je u prethodnom trogodišnjem razdoblju rad regionalnih organizacija sufinanciran kroz Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija u iznosu od 800 tisuća eura, a u tijeku je novo programsko razdoblje provedbe Programa od 2024. do 2026., koji će se financirati u iznosu od 1,8 milijuna eura.
 
Predstavnici regionalnih organizacija vinara i vinogradara pohvalili su suradnju s Vladom, a posebno donošenje novog Zakona o vinu, kojim su formirane regionalne organizacije, kao i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s europskim.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti