Plenković s von der Leyen i Sassolijem o Konferenciji o budućnosti Europe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je održao videokonferenciju s predsjednikom Europskoga parlamenta Davidom Sassolijem i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o Konferenciji o budućnosti Europe.
 

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem je nakon nekoliko mjeseci intenzivnih pregovora s državama članicama i zalaganja za što snažniji mandat Vijeća postiglo dogovor oko stajališta Vijeća za međuinstitucionalne pregovore o Zajedničkoj izjavi, temeljem koje bi Konferencija o budućnosti Europe trebala biti pokrenuta do kraja ove godine. Današnjim razgovorom predsjednika Vlade s predsjednicima drugih dviju institucija Unije taj je proces pokrenut, te je Hrvatska istaknula interes da i tijekom njemačkog predsjedanja Unijom, koje će nastaviti pregovore, da svoj snažan doprinos u organizaciji i daljnjem radu Konferencije na europskoj i nacionalnoj razini. Važnu ulogu u radu Konferencije imat će i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. 
 
Predsjednik Vlade ja naglasio važnost što skorijeg pokretanja Konferencije, čiji je značaj postao još relevantniji u kontekstu oporavka EU-a od COVID-19 krize a s ciljem pokretanja široke i otvorene političke rasprave o budućnosti Europske unije. Konferencija bi trebala dodatno približiti Uniju građanima, ojačati njezin međunarodni položaj te doprijeti izgradnji moderne vizije ujedinjene, solidarnije i gospodarski održivije Europe.
 
Predsjednik EP Sassoli i predsjednica EK von der Leyen zahvalili su predsjedniku Vlade i hrvatskom predsjedništvu Vijećem na velikom trudu i uspjehu u usuglašavanju mandata Vijeća te na kontinuiranim snažnim porukama u vezi Konferencije o budućnosti Europe, oko čega postoji dosta suglasja među institucijama EU. Pozdravili su pristup predsjednika Vlade u pogledu što skorijeg pokretanja i daljnjeg rada Konferencije te izrazili spremnost na blisku suradnju s Hrvatskom.   
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković