Plenković: Stječe se momentum da dođe do odluke na razini Vijeća za ulazak Hrvatske u Schengen

  • Slika /Vijesti/2021/listopad/22 listopada/819402ea-2975-4f39-b722-964515c525be.jpg

Čelnici država članica nastavljaju danas sastanak na vrhu u Bruxellesu raspravom o migracijama i digitalnoj transformaciji nakon što su jučer vodili višesatnu raspravu o cijenama energije i primatu europskog prava.

Prije početa današnjeg sastanka Europskoga vijeća, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se u izjavi za medije na glavne teme summita, prije svega na raspravu o vrtoglavom rastu cijena energenata.
 
''Najbitnije je da je rasprava koju smo vodili jučer o cijeni energenata pokazala upravo ono što mi govorimo cijelo vrijeme, a to je da se Unija, pa tako i Hrvatska, nakon više od godinu i pol dana bavljenja najvećom krizom u proteklih 100 godina, a to je pandmeija koronavirusa, to je borba za očuvanje radnih mjesta, borba za svakog radnika u privatnom sektoru, borba za normalno funkcioniranje države, našla u situaciji da sada s rastom cijena energenata na globalnom tržištu, osobito cijenama plina, moramo pronaći zajednička srednjoročna rješenja  koja će osigurati opskrbu, a ne previše utjecati na standard građana'', rekao je premijer.
 
Dodao je da ne bi bilo dobro da sada, nakon što smo prebrodili krizu, u vrijeme ekonomskoga oporavka, imamo problem sa standardom. Europskom vijeću izložio je što je Hrvatska po tom pitanju učinila do sada.
 
''Kao što smo već više puta rekli, mi smo načelno stabilni do kraja ovogodišnje sezone grijanja, do početka travnja. Limitirali smo cijenu dizela i benzina te na taj način stabilizirali očekivanja i situaciju s energentima'', poručio je.
 
Napomenuo je da su pozdravljene mjere koje je EK sugerirala prije desetak dana i da su  zaključci su jasni. Smatra će se zemlje članice EU dobro koordinirati kako ne bi bilo prevelikoga udara na standard Hrvata i Europljana.
 
''To su stvari s kojima ćemo se morati nositi svi zajedno, sve vlade, pa onda i na razini Europskoga vijeća sljedećih mjeseci.''
 
Hrvatska se zalaže za jedinstvenu BiH
 
Plenković je najavio i da će otvoriti pitanje Zapadnog Balkana.
 
''Otvorio sam pitanje ''follow up'' rasprave koja je bila na Brdu kod Kranja što je dobro prihvaćeno. Upozorio na stanje u BiH i na tenzije koje postoje, na djelovanje gospodina Dodika koji svojim najavama šalje poruke destabilizacije BiH. Hrvatska se zalaže za jedinstvenu BiH, za njenu samostalnost, suverenost i kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako sam vrlo jasno naglasio da EU treba pomoći, zajedno s našim partnerima, a tu prije svega mislim na SAD, da se postigne pravovremen dogovor o reformi izbornoga zakonodavstva te da na izborima koji će biti točno za godinu dana Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda budu legitimno i ravnopravno zastupljeni u najvišim institucijama BiH'', kazao je Plenković.
 
Akcijski planovi za nečlanice EU za bolje upravljanje nezakonitim migracijama
 
Što se tiče teme migracija, a što je danas tema u Bruxellesu, Plenković ne očekuje da će Hrvatska biti tema, a nakon optužbi za nasilno postupanje prema migrantima.
 
Istaknuo je da se ova tema odnosi na nekoliko akcijskih planova s nekoliko nečlanica EU kojima se želi pomoći da bolje upravljaju nezakonitim migracijama. Jedna od država za koju će se prihvatiti akcijski plan je BiH.
 
''Čujemo i glasove naših kolega s Baltika gdje dirigirano dolaze avioni migranata u Bjelorusiju, koje se potom gura prema granicama baltičkih država kako bi ušli na nezakonit način. Oni su dosta zabrinuti i dižu tu temu. To je nešto slično što Hrvatska već godinama doživljava na svojoj granici. Mi ćemo prije svega istaknuti da smo pripravni za Schengen, da želimo da se EU štiti najboljom zaštitom na vanjskim granicama Unije, a to je u ovom slučaju grčko-turska i bugarsko-turska granica. Na taj način bilo bi manje problema sa nezakonitim migracijama na istočno-mediteranskoj i zapadno-balkanskoj ruti.''
 
Hrvatska pri kraju puta prema članstvu u Schengenu
 
Predsjednik Vlade naglasio je da je Hrvatska značajno unaprijedila tehničku zaštitu granice, značajno investirala, čemu su pridonijela i sredstva Europske unije, te da je 6.500 hrvatskih policajaca danonoćno na granici već nekoliko godina.  
 
Upitan očekuje li da će se ulazak Hrvatske u Schengen odvijati prema prije najavljivanom  ritmu, poručio je da će Hrvatska učiniti sve po tom pitanju te dodao da se na svim razinama i sa svim vladama razgovara o toj temi.
 
''Mislim da se polako stječe taj momentum da dođe do odluke na razini Vijeća. Europska komisija i povjerenica Johanssom su više puta naglasili da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije za Schengen. Nema ni jednog novog akta koji bi Komisija trebala pripremiti ili predstaviti Vijeću, već je sada pitanje političkoga konsenzusa na Vijeću da stvar ide prema odluci. Slovenija koja predsjeda nam daje snažnu potporu. Po meni, razgovori tijekom slovenskog predsjedanja, a potom i francuskog, trebali bi biti ključni da se ostvari taj strateški cilj Hrvatske, a to je članstvo u šengenskom prostoru'', zaključio je Plenković.
 

 

Pisane vijesti | Andrej Plenković