Plenković: Štrajk je, nakon naše ponude od rasta osnovice plaća od 6,12%, suvišan

Slika /Vijesti/2019/10 listopad/17 listopada/HN20191016310406.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković večeras je, nakon što je zastupnicima u Hrvatskome saboru podnio godišnje izvješće o radu Vlade te nakon rasprave o zahtjevu za opoziv ministra Kujundžića, dao izjavu za medije.

Kazao je da se nada da je rasprava bila korisna građanima kojima je na sintetiziran način predstavljeno sve što je Vlada radila.

"Postignuća je puno", ocijenio je predsjednik Vlade, navodeći kontinuirani gospodarski rast, veće plaće, veće mirovine i veću zaposlenost.

"Bilo je važno predstaviti rješenje za zahtjeve sindikata za povećanjem od 6,11 posto, ne kroz pregovore o osnovici kroz temeljni kolektivni ugovor kako smo to radili do sada, nego kroz promjenu koeficijenta, što nije predmet pregovora Vlade i sindikata, nego je to nešto što Vlada određuje", naglasio je.

"Ponuda koja je na stolu: odustajemo od smanjenja stope PDV-a za jedan posto i na taj način nalazimo sredstva na prihodovnoj strani proračuna, jer inače tih sredstava nema. Pokazujemo konzistentnost u politici plaća ove Vlade za državni i javni sektor, a to je da svake godine izlazimo u susret onoliko koliko je to realno, a da istovremeno zadržimo proračunski okvir trošeći  koliko zarađujemo, kako ne bismo zaduživali buduće generacije. To je bit našeg okvira", rezimirao je premijer.

"Iz tih sredstava nudimo i državnim i javnim službama tri puta 2% tijekom 2020 godine, šest posto ukupno, što je upravo ono što su sindikati htjeli", pojasnio je predsjednik Vlade, dodajući  da sustav koeficijenata ima nelogičnosti i nepravednosti, ali i da je nije lako napraviti novi Zakon o plaćama.

Štrajk je, nakon naše ponude, suvišan

"Ne vidim neposredan razlog za štrajk. Štrajk poštujem, to je pravo sindikata, ali moramo vidjeti što je bit zahtjeva, a bit zahtjeva je šest posto. Mi smo pokušali donijeti novi Zakon o plaćama, ali nismo dobili ni jedan pozitivan odgovor niti iz jednog resora."

Novinare je zanimalo hoće li Vlada tražiti zabranu štrajka ukoliko se on nastavi.

"Svatko od nas se bavi nekim poslom da bi ga radio, a ne da bi ga ne radio. Dobivamo plaću za rad. Ako imate javno izrečen stav Vlade - idemo razgovarati i naći cjelovito horizontalno rješenje za koeficijente - to je ozbiljan potez, to nije sitnica, to nije malo, to su velika sredstva", kazao je Plenković i dodao: "Uvjeren sam da će profesori i učitelji dobro razumjeti ovo što govorim. Poruka je štrajkom poslana. Sad je prvi tjedan, ljudi se snalaze, ali što ćemo ako bude trajalo dva mjeseca? Štrajk je po mom dubokom uvjerenju, nakon ovakve ponude, suvišan."

Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković