Plenković: Sutra donosimo mjere protiv lova u mutnom, bili smo odgovorni i očekujemo da budu i drugi

  • Slika /Vijesti/2023/Siječanj/04 siječnja/VRH_5919.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pratio je danas na Sljemenu drugu vožnju prve ženske slalomske utrke ovogodišnje ''Snježne kraljice'' nakon koje je u izjavi za medije kazao da je Hrvatska ulaskom u Schengen i uvođenjem eura ostvarila dva strateška cilja.

Naglasio je da je uvođenje eura prošlo dobro što se tiče funkcioniranja platnog sustava i funkcioniranja bankomata, odnosno onoga što je trebala napraviti država. Komentirao je potom rast cijena koji se dogodio nakon uvođenje eura te je najavio donošenje mjera s ciljem onemogućavanja nepotrebnog dizanja cijena.
 
''Od svih poslovnih aktera tražili smo odgovornu i ozbiljnu politiku zamjene cijena iz kuna u euro temeljem precizno postavljenog tečaja. Umjesto toga vidjeli smo da dio poslovnih subjekata nažalost koristi uvođenje eura za lov u mutnom, za jedno nepotrebno profiterstvo u kojem dižu cijene. To je jedna loša i nepoštena praksa. S time treba stati, treba se vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i prevesti tečaj iz kune u euro pošteno i korektno kako je država to odradila u interesu građana i gospodarstva”, poručio je Plenković.
 
Dodao je da se to sve vidi i prati te da će biti angažirani svi inspektori, ne samo glavni državni inspektor, da su oni na terenu te se čeka njihovo izvješće jer građani vide da su usluge i proizvodi skuplji.
 
“Do toga ne smije doći, a osobito iz razloga što je hrvatska država u 2022., godini najveće energetske i prehrambene krize, u godini inflatornih pritisaka, regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, izašla s paketom od 27 milijardi kuna kako bi pomogla svima, pa i cijeloj poslovnoj zajednici, a povrh toga je u niz navrata smanjivala PDV za brojne  proizvode. Dakle, ako država odradi svoju ulogu – ispuni kriterije, pomogne građanima i gospodarstvu,  porezno ih rastereti, pomogne onima kojima treba najviše, onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera Vlade odmah neopravdano dižu cijene.''
 
Istaknuo je da država ima puno instrumenata kako bi to spriječila te da će ih sve uključiti kako bi se cijene vratile gdje su bile.
 
''Ne može država činiti sve, a onda će netko u mentalitetu koji je čisti bezobrazluk, profiterstvo, lopovluk, raditi od građana nekoga tko nije previše pametan. To ne dolazi u obzir i zato će Vlada već sutra donijeti određene mjere, a činit ćemo to i dalje. Mi se borimo protiv inflacije, kao i za strateška ostvarenja. Ne želimo da netko od velikog uspjeha napravi nešto što je bezobrazno i tome ćemo stati na kraj”, ustvrdio je premijer dodavši da sa subote na nedjelju nikome tko je dignuo cijene narasla cijena nijednog inputa.
 
''To je čisto dizanje cijena nauštrb potrošača'', kazao je premijer i pozvao je sve poslovne subjekte da budu korektni, razumni i ozbiljni.
 
''Država je bila odgovorna. Očekivali smo odgovornost drugih. Kad radite nešto u dobroj vjeri za sve građane i gospodarstvo, onda očekujete da se svi u društvu ponašaju na isti način, a ne da netko napravi veliki uspjeh za državu, građane i gospodarstvo, a da dio aktera onda to na neki način poništi ili učini negativnim. To nije poanta ulaska u europodručje”, kazao je.
 
Predstavnike medija zanimao je premijerov komentar na dolazak srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića na domjenak Srpskog narodnog vijeća. Upitan da li će doći i netko iz Vlade, odgovorio je potvrdno.
 
''Mi smo svake godine na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, ja sam tamo bio svaki put kao predsjednik Vlade, doći ću i sada. Dačić nije prvi dužnosnik iz Srbije koji dolazi'', zaključio je premijer.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković