Plenković: U modernoj Hrvatskoj nema razloga za izljeve govora mržnje

Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/14 lipnja/12.jpg

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković još je jednom osudio sramotne natpise o Srbima proteklih dana u Zagrebu, rekavši kako moderna Hrvatska nema razloga za izljeve govora mržnje te ih treba najoštrije osuditi i kazniti.

"Oni koji to rade ne znam za kime se povode i za čiji račun to rade", rekao je Plenković gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.  Takvih je ispada bilo, a jesu li tri recentna dio orkestracije uoči izbora, na policiji je da to otkrije", kazao je. 

Na prozivke iz Srpskog nacionalnog vijeća da se porast nasilja događa zbog benevolentnog odnosa prema NDH i ozakonjivanju pozdrava ZDS, Plenković je rekao da to nije točno.

 "Uvijek smo jasno osuđivali takve stvari, ali teško je Vladi kontrolirati pojedince i ljude koji u tome nalaze smisao. Mi smo jasno osudili sve oblike govora mržnje", rekao je Plenković.

Govoreći  o HDZ-ovim zbornim listama koje nosi 10 muškaraca i samo jedna žena, Plenković je rekao kako HDZ vodi računa o rodnoj ravnopravnosti, podsjetivši  između ostalog na Dubravku Šuicu koja je članica Europske komisije, na Mariju Pejčinović Burić te druge žene iz HDZ-a koje obnašaju dužnosti u EU. 

"Što se izbornih lista tiče, postoji ključ za broj žena na listama a ne za nositelje lista", kaže Plenković.

HDZ-ov program je za drugo poluvrijeme, Škoro je eksperiment

Kazao je kako je izborni program HDZ-a program za drugo poluvrijeme. 

"Program koji smo predstavili zove se Sigurna Hrvatska. Ako želite zdravlje, gospodarski rast, onda je to odabir sigurne Hrvatske. Razlika između eksperimenta poput Miroslava Škore, jer on je eksperiment i onih koji nemaju iskustva u upravljanju poput Davora Bernardića, onda smo mi sigurni smjer", ocijenio je Plenković.

Na pitanje s kim nikako nakon izbora neće koalirati odgovorio je: "U zadnje četiri godine doživio sam da vam neki ljudi stave neki papir na stol, kao predsjedniku najveće stranke u Hrvatskoj, i da će vam dati potporu ako date potpis da s tima i tima nećete. E, toga nema, to bacamo sa stola, to mičemo. Takve ucjene i isključivost ne prihvaćamo". 

Plenković napominje da i sada postoje neki akteri na političkoj sceni koji kroz artikuliranje svojih ideja i programa a priori govore o isključivosti prema nekim opcijama, a to nije dobro.

Upitan kada mu je u protekle četiri godine bilo najteže, Plenković je odgovorio da je u početku to bila nedovoljna kohezija unutar stranke koju su kasnije ostvarili na unutarstranačkim izborima.

"Kada imate problema, ponekad i u najužem krugu, onda nije lako funkcionirati, ali mi je, isto tako, žao da nismo više učinili na toleranciji u hrvatskom društvu i uključivosti", dodao je.

Smatra da je to potrebno učiniti te da zemlja koja je riješila svoja nacionalna pitanja do 2020. za to ima dovoljno snage.

"Mislim da imamo dovoljno snage, pogotovo kao pobjednici u Domovinskom ratu, a to je da pružimo ruku. Ako sam nešto upamtio od predsjednika Tuđmana to je govor u Vukovaru 1997. gdje je rekao - moramo pokazati širinu. To je ono što me vodi, to je taj HDZ na Tuđmanovu tragu, a ne tamo gdje su ga neki drugi htjeli staviti", zaključio je Plenković.

U zdravstveni smo sustav uložili više nego ijedna Vlada do sada

Na pitanje što je s otkupom INA-e koje je jedno od neispunjenih obećanja. Plenković je odgovorio da imaju procjenu vrijednosti INA-e i da su korištene sve metodologije i da je to dobar temelj za daljnje razgovore.

Razgovor s Plenkovićem dva puta je prekidan kako bi se podsjetilo što sve Vlada u zadnje četiri godine nije ispunila, a obećala je. Govoreći o dječjoj bolnici premijer Andrej Plenković kazao je da je potpisan ugovor.

"Vrijedan je, čini mi se, oko 40 milijuna kuna. To je jedan od ključnih projekata. Isto tako bilo bi dobro spomenuti ulaganja u 29 drugih zdravstvenih ustanova. Odite u Opću bolnicu Pula i pitajte ih što je Vlada za njih napravila. Odite u riječku bolnicu majka i dijete. Pogledajte investicije koje se rade - gotovo u svim ključnim županijskim bolnicama, ali isto tako u ključnim bolničkim centrima u Zagrebu, koliko je uloženo sredstava. Uloženo je u hitne bolničke prijame, kirurške ambulante, niz investicija je bilo u tehnologiju, aparate. Što se tiče zdravstvenog sustava, ne samo da smo uložili kao nijedna vlada do sada milijardu i 500 milijuna kuna za posebno skupe lijekove, nego su investicije u zdravstvo bile izrazito velike. Projekt nacionalne dječje bolnice je ključan projekt, posebno nakon potresa u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici", rekao je premijer.

Obećali smo da će prosječna mirovina narasti za 5%. Narasla je za 12%, a najniža za 15%

Odgovorio je i na obećanje da će mirovine biti 60% prosječne plaće. Sada je još uvijek na 40% plaće.

"Mi smo obećali da će prosječna mirovina narasti tada za 5%. Ona je narasla već za 12%, a najniža za 15%. Kako raste prosječna plaća, mi želimo da tako raste i mirovina, kazao je.

Na dodatno pitanje urednika i voditelja Stankovića kada će biti mirovina u visini 60% prosječne plaće, Plenković je rekao da za to treba još neko vrijeme.

"Danas je prosječna mirovina negdje oko 2.700, prema tome, ona od prosječne plaće zaostaje, ali ćemo mi napraviti iskorake tako da će i to biti", dodaje.

Plenković je rekao da se za e-glasovanje nisu stekli uvjeti.

U Europskoj uniji samo Estonija ima mogućnost elektronskog glasovanja. Rađene su analize, ali u ovom trenutku, takvih preduvjeta za to nije bilo", odgovorio je.

Stanković je pred kraj emisije u studio donio školsku torbu koja je, kako je rekao, srijedom u Samoboru teška 6 kg te da misli da je u njihovo vrijeme školska torba bila lakša. "Je li to reforma obrazovanja?", upitao je Plenkovića.

"Sada je lakša nego što je bilo prije", odgovorio je Plenković, dodavši da je osobno gledao nove udžbenike te da su zaista tanji i lakši.

Plenković je rekao da nema 4. industrijske revolucije bez ulaganja u obrazovanje i znanost te da su povećali proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja za 35 posto.

O Bandiću i Zagrebu

Na pitanje o suradnji s ljudima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića rekao je da ne stoji nastojanje da se prikaže politička korupcija u Saboru prema HDZ-u.

Komentirajući suradnju s Bandićem u Gradskoj skupštini rekao je da grad treba funkcionirati te da su kao HDZ pomogli Zagrebu da projekt rotora bude financiran europskim sredstvima.

"Mi smo radili za dobrobit Grada Zagreba i to ćemo raditi i u budućnosti", poručio je Plenković.

Bilo je govora i o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa. Na pitanje hoće li, ako osvoji vlast, to biti prva točka izvanredne sjednice odgovorio je - naravno da hoće, to je najvažnija stvar.

"Samo, nećemo donijeti zakon preko koljena kad je šteta već počinjena", rekao je Plenković, istaknuvši razliku između potresa i svojedobne krize s Agrokorom.

Plenković: Nemamo čarobni štapić, ali imamo zdravi rast

Upitan zašto je Hrvatska za mandata njegove Vlade 'zacementirala' mjesto kao druga najsiromašnija zemlja EU po BDP-u po glavi stanovnika, odgovorio je da je Hrvatska zadnja koja je ušla u EU i da je imala rat što druge zemlje nisu.

Plenković je ustvrdio i da je, za razliku od brojeva Milanovićeve vlade, koja je zadužila Hrvatsku, njegova Vlada imala zdravi rast i da se to vidi na plaći.

"Mi smo ulogu države osnažili boljim i jačim položajem u Europskoj uniji. Mi ovakav položaj nikad nismo imali", istaknuo je, a na inzistiranje voditelja da odgovori zašto smo postali druga najsiromašnija država, Plenković je ustvrdio da to nije istina.
"Mi smo postali bogatiji", odgovorio je i dodao kako su i drugi napredovali te da hrvatska Vlada nema čarobni štapić.

"Zamislite da nam je umrlo 3000 ili 4000 tisuće ljudi"

Plenković je između ostalog rekao da je Hrvatska zadnja ušla u EU te da je za razliku od svih ostalih članica imala agresiju, s milijardama ratnih šteta. To nije izgovor, već činjenica, dodao je.

- Moramo to kontekstualizirati, rekao je Plenković, koji je u tom pogledu bio i kritičan prema ranijoj vladi Zorana Milanovića.

Plenković je rekao i da nikad nismo imali međunarodni položaj kao danas, da je Hrvatska na razini EU-a pokrenula aktivnost u borbi s Covidom.

"Zamislite atmosferu u Hrvatskoj da nam je umrlo 3000 ili 4000 tisuće ljudi. Pa sjever Italije nije na Baltiku, on je tu. Ugroza je bila velika", rekao je Plenković.

Podsjetio je na nabavku zaštitne opreme zahvaljujući utjecaju i dobrim odnosima s kineskim premijerom.

Na pitanje je li istina da je za vrijeme afere Hotmail razmišljao o ostavci odgovorio je - naravno da ne. Rekao je da su bili suočeni s kontinuiranom politikom destabilizacije njihovog rada i nastojanjem da se njihova Vlada sruši, spomenuvši i nelojalne partnere u Mostu.

Govoreći o tome da je 14 ministara otišlo iz njegove Vlade između ostalog je rekao da ih je četvero smijenio sam.

"Usput, otišlo je u Milanovićevoj vladi devet ministara. Ako smo to zaboravili, treba i to podsjetiti, otišao je i Mimica, i Linić, i Jovanović, i jedan Ostojić, i drugi Ostojić, i Holy, i Violić, i tako dalje, rekao je Plenković.

Video gostovanja možete pogledati OVDJE.
 
Izvor: HINA/HRT/Vlada

Pisane vijesti