Plenković: U Ukrajini napadnuta demokracija i međunarodni pravni poredak

Slika /Vijesti/2023/Ožujak/29 ožujka/Capture.PNG

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da su u Ukrajini napadnuti demokracija i međunarodni poredak utemeljen na pravu i pozvao demokratski svijet da se ujedini protiv autoritarnog. Ponovno je iskazao hrvatsku solidarnost s Ukrajinom. "Hrvatska stoji uz ukrajinsko vodstvo i narod posljednjih četrnaest mjeseci agresije jer oni ne samo da brane vrijednosti slobode, demokracije i mira u svojoj zemlji, nego brane cijeli demokratski svijet", kazao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je videovezom na Samitu demokracije, virtualnom sastanku 120 država. Skup su zajednički organizirale Sjedinjene Američke Države, Kostarika, Zambija, Nizozemska i Južna Koreja. 

Izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom drugom po redu Samitu, premijer Plenković je naglasio da su u Ukrajini napadnuti demokracija i međunarodni poredak utemeljen na pravu.

"Hrvatska stoji uz ukrajinsko vodstvo i narod posljednjih četrnaest mjeseci agresije jer oni ne samo da brane vrijednosti slobode, demokracije i mira u svojoj zemlji, nego brane cijeli demokratski svijet", kazao je Plenković.

Hrvatska jasna u iskazivanju solidarnosti s Ukrajinom 

Dodao je da je Hrvatska, koja je sama bila žrtva agresije 1990-tih, zato od početka ruske invazije prije više od godinu dana jasna u iskazivanju solidarnosti s Ukrajinom i osudi Rusije kao agresora. 

Predsjednik Vlade je istaknuo da je demokracija put kojim se Hrvatska u posljednjih 30 godina vodila kako bi ojačala svoje institucije i ekonomiju, te stvorila preduvjete za pridruživanje euroatlantskim integracijama.

Podsjetivši da je Hrvatska ove godine postala dio eurozone i šengenskog područja, Plenković je rekao da je to dokaz da demokracija građanima donosi gospodarski rast i napredak.

Očuvanje društvene kohezije označio je glavnim ciljem svoje Vlade u posljednje tri godine kada je cijeli svijet pogodila pandemija covida-19 te energetska, prehrambena i ekonomska kriza kao posljedica rata u Ukrajini. "Osobito je važno da vlade u teškim trenucima kroz intervencionističku politiku sačuvaju društveno tkivo i da nikoga ne ostave na cjedilu", rekao je.

LNG terminal na otoku Krku regionalno energetsko čvorište

Premijer je kazao i da je Hrvatska posljednjih godina povećala energetsku neovisnost i sigurnost opskrbe plinom investirajući u LNG terminal na otoku Krku, čime ne samo da su hrvatske potrebe gospodarstva i kućanstava potpuno neovisne, nego se i naša zemlja pozicionira kao regionalno energetsko čvorište.

Također je istaknuo da je Vlada nastojala očuvati građanska prava i slobode na najvećoj mogućoj razini dok je morala uvoditi ograničenja zbog zdravstvenih razloga za vrijeme pandemije.

"Važno je da se mi kao demokracije držimo zajedno i u globalnom kontekstu svijeta koji je podijeljen na demokratski i autoritarni jačamo naše saveze, ističemo naše vrijednosti i budemo kao vlade odgovorni u teškim vremenima", poručio je premijer Plenković na kraju svog obraćanja.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković