Plenković: Učinit ćemo sve kako bi se održala radna mjesta i kako bi Uljanik bio održivo brodogradilište

  • Slika /Vijesti/2018/01 siječanj/17 siječnja/DSC_2002.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i članovi Vlade odgovarali su danas, tijekom Aktualnog prijepodneva,  na pitanja zastupnika u Hrvatskome saboru.

Zastupnica Gordana Perić pitala je ministra financija Zdravka Marića kakvi su trendovi u javnim financijama.

„Hrvatska iz proračuna poreznih obveznika troši onoliko koliko zarađuje, nakon dugo vremena u takvu smo se situaciju doveli realnim i racionalnim planiranjem, a poglavito odgovornim izvršavanjem proračuna“, istaknuo je ministar.

Pozivajući se na preliminarne podatke za prošlu godinu, ministar financija kazao je kako je vidljivo značajno bolje izvršenje državnog proračuna, napredak u izvršavanju proračuna izvanproračunskih korisnika. „Kad se tome doda i lokalna samouprava možemo konstatirati da smo proteklu godinu završili ne samo s balansiranim proračunom, nego u suficitu, dakle ostvarili smo višak prihoda nad rashodima i to je glavni razlog zašto naš javni dug, drugu godinu za redom, bilježi smanjivanje sa 82, 5 na 78 posto“, dodao je ministar Marić.

„Vlada respektira i razumije važnost Đure Đakovića za Slavonski Brod“, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić zastupniku Peri Ćosiću koji je prenio bojazni da Vlada neće brinuti o toj tvrtki nakon što ju je, revidirajući listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa, skinula s te liste.

Istaknula je kako pozornost koju Vlada posvećuje društvima u kojima je dioničar, nije povezana s bilo kakvim popisom te dodala da nova Uprava Đure Đakovića ima vrlo jasne instrukcije da treba učiniti najveće napore za traženje potencijalnog strateškog partnera, proširenju tržišta i broja kupaca, te poduzeti sve mjere na smanjivanju troškova i restrukturiranju.

„Država će u mjeri u kojoj je dioničar, a to je 38 posto, očekujući podršku drugih dioničara, podržati sve aktivnosti na jačanju proizvodnje i povećanju broja partnera i kupaca Đure Đakovića i traženju strateškog partnera kao što je činila i do sada“, rekla je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Odgovarajući zastupniku Tomislavu Žagaru na pitanje o trendovima i stanju u hrvatskoj poljoprivredi, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako očekuje da će novi zakon o poljoprivrednom zemljištu te europske potpore donijeti pomake u domaću poljoprivredu. „Očekujem da ćemo u ovoj i idućoj godini imati više farmi, efikasniju i konkurentniju hrvatsku poljoprivredu, da će se negativni trendovi pretvoriti u pozitivne“, kazao je ministar poljoprivrede.  

Zastupnik Davor Bernardić upitao je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića što će napraviti da spriječi cenzuriranje satire u Hrvatskoj.

"Ne znam je li vaše pitanje plod team buildinga ili analitičkog pristupa problemima s kojima se društvo suočava, pa i Vlada. Što se tiče satire, humora i ironije i tko želi na taj način pratiti fenomene u hrvatskom društvu ja sam apsolutno za to. Velik sam pobornik humorističnog pristupa politici", rekao je Plenković i dodao da je Vlada otvorena za kritiku na duhovit način i podržava svu slobodu.

„U Hrvatskoj nema cenzure i svatko ima mogućnost govoriti što želi i što misli sukladno zakonskim propisima i odgovornosti", poručio je predsjednik Vlade Plenković. Dodao je međutim, da to ne znači da moderno vrijeme komunikacija treba dopustiti govor mržnje.

"Treba uraditi distinkciju između onoga što je humor i onog što vrijeđa, a osobito kada se to radi na društvenim mrežama tako da oni koji to rade kriju svoj identitet. Zajedničkim naporima možemo biti korektiv negativnim fenomenima koje nam pruža digitalno vrijeme koji ne slijede uvijek i aspekt odgovornosti svakog tko se u javnu komunikaciju upušta", rekao je predsjednik Vlade, dodajući da će u tom smjeru Vlada krenuti sa zakonskim prijedlogom.

Zastupnik Stevo Culej upitao je ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda u kojoj je fazi projekt digitalizacije arhivskog gradiva iz Domovinskog rata.

"Provedba projekta je započela u 2017. i provodi se u razdoblju od četiri godine, alokacija je viša od 18 milijuna kuna, 85 posto se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda", kazao je ministar Medved.

„Očekujem da nam Europska komisija u najskorijem roku dostavi mišljenje i da se nakon toga krene u realizaciju Vladine odluke“, odgovorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković zastupniku Peđi Grbinu, kojeg je zanimalo kada se od Komisije može očekivati odgovor važan za pulski Uljanik.

„Ministarstvo gospodarstva u stalnoj je, dnevnoj komunikaciji s nadležnom upravom Komisije te će učiniti sve da se realizira Vladina odluka o davanju jamstva Uljaniku za podizanju kredita od 96 milijuna eura“, poručio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade je poručio kako će Vlada voditi računa i o Uljaniku i o zaposlenicima te da prati poruke sindikata. „Činjenica da je Vlada donijela odluku o jamstvima može biti jasna poruka da ćemo učiniti sve da se zadrže radna mjesta, kako bi Uljanik bio održivo brodogradilište“, naglasio je Plenković.

„Novi zakon o cestovnom prometu, koji je u pripremi, donosi novu definiciju auto-taksi prijevoza - po kojoj će se više ljudi moći istovremeno voziti taksijem koji će stajati na više mjesta, a taksi će se legalno moći naručiti aplikacijom i za sve će vrijediti jednaka pravila“, odgovorio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zastupniku Miru Totgergeliju, koji je prenio nagađanja kako će taj zakon izazvati kaos.

„Išli smo u liberalizaciju tržišta, gradovi i općine više neće moći odrediti koliko će dozvola biti izdano na njihovu području“, dodao je ministar.

Zastupnicu Ines Strenja Linić zanimalo je kada će biti ukinuta mostarina za prelazak preko Krčkog mosta. "Po Zakonu o otocima, svi stanovnici, sve pravne i fizičke osobe koji žive na Krku i okolnim otocima oslobođeni su plaćanja cestarine i 2017. je iz proračuna oko 26 milijuna kuna država intervenirala da nadomjesti tu razliku", rekao je Butković.

Njegovo ministarstvo, naglasio je, razmatra sve mogućnosti, i to ne samo na Krčkom mostu nego i drugdje, kako pomoći lokalnom stanovništvu.

Na pitanje hoće li ova Vlada smanjiti PDV, predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovorio je: Da.  

Zastupnik Božo Petrov pitao je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o pozivu renomiranim financijskim kućama da sudjeluju kao savjetnici Vlade u postupku otkupa udjela i Ini.

Predsjednik Vlade odgovorio je da je zaprimljeno sedam ponuda uglednih kuća.

"U samom natječaju nije definiran rok u kojem će se odabrati najbolji ponuđač, a Ministarstvo energetike će analizirati te ponude te kad se sve uzme u obzir odabrat će se najboljeg savjetnika", poručio je Plenković. Dodao je da je mađarska strana spremna riješiti to pitanje brzo i pravično.

"To su dvije riječi koje daju sukus onoga što će se odvijati u sljedećim mjesecima", rekao je. Naglasio je i kako je ukupno ozračje između Ine i MOL-a opteretilo odnose Hrvatske i Mađarske što nije dobro."Ti odnosi su i za gospodarske odnose dviju država važniji nego je jedno pitanje energetske suradnje", kazao je predsjednik Vlade.

Zastupnica Sanja Putica pitala je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek o prošlotjednom pismu bivših članova NO HRT u kojem ističu da Vlada "zataškava istinu o kaotičnom i rasipničkom poslovanju HRT-a".

"Kada govorimo o HRT-u bilo bi dobro da češće posežemo za činjenicama, a rjeđe za dojmovima i partikularnim interesima, a u tom smislu je i prošlotjedno priopćenje bivših članova NO HRT-a koje sam već nazvala neutemeljenim", odgovorila je ministrica kulture.

Oni su razriješeni, naglasila je, jer su u djelovanju izišli iz okvira onog što propisuje Zakon o HRT-u.

"Vlada je predložila da se njihovo Izvješće za 2016. ne prihvati, u prvom redu potaknuta onim što se događalo u proceduri: s jedne strane činjenicom da je Sabor taj Odbor razriješio, a s druge strane da su u izvješću koje je bilo dopuna izvješću za 2017. iznosili podatke koji nisu bili sadržani u proteklim izvješćima", rekla je Obuljen Koržinek.

Upravo je Vlada, kazala je, u svom mišljenju pozvala nove članove NO, a koje ne imenuje Vlada već Sabor, da razmotre, analiziraju i zatraže uvid u sve podatke i sva mišljenja prethodnog NO uključujući i sumnje u ranija postupanja i nepravilnosti te da sve to istraže i otklone bilo kakve sumnje.

Zastupnik Bojan Glavašević pitao je predsjednika Vlade je li mu prihvatljivo da članovi Vlade uređuju program na HRT-u, aludirajući time na priču o umiješanosti ministra branitelja Tome Medveda u skidanje filma Ministarstvo ljubavi sa programa.

„Oko filma o kojem se vodila rasprava u javnosti, ministar Medved nije uputio nikakav dopis niti je napravio bilo kakav potez koji bi upućivao da on sugerira kakva da bude uređivačka politika HRT-a“, istaknuo je predsjednik Vlade.

"Vlada neće imati nikakvih pomisli da se bavi uređivačkom politikom, a kamo li nečim što spada u igrani program. Nema smisla graditi priču oko nečega čega nema", poručio je Plenković.

„Vlada se u ovoj situaciji ponaša izrazito odgovorno, zrelo, staloženo“, naglasio je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje zastupnika Ivana Vilibora Sinčića o arbitraži sa Slovenijom. Što se tiče stava Europske komisije, predsjednik Vlade podsjetio je da su pregovori o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji bili blokirani od slovenske strane zbog graničnog piranja.

„Da se odblokiraju, išli smo u arbitražni sporazum kojem smo mi pristupili u dobroj vjeri. Prekršiti pravila arbitraže, kao što je to napravila Slovenija, nije prihvatljivo. To je naša pozicija i prema Komisiji. Njihova pozicija nije da su stali na stranu Slovenije, nego da dvije države pronađu rješenje i da ovakva vrsta spora blokira neka daljnja proširenja“, poručio je predsjednik Vlade. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković