Plenković uručio ključeve novih domova obiteljima iz Hrvatske Kostajnice čija je imovina stradala zbog klizišta

  • Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/15 travnja/Hrv Kostajnica/HK9.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na potpisivanju Ugovora o darovanju nekretnina u trajno vlasništvo obiteljima u Hrvatskoj Kostajnici čija je imovina stradala zbog klizišta prošle godine te im je uručio ključeve od novih domova.

"Želim još jednom izraziti zadovoljstvo zbog obitelji kojima je danas riješeno najvažnije pitanje za svakog čovjeka, a to je da ima krov nad glavom", naglasio je u izjavi medijima predsjednik Vlade.
 
Podsjetio je da je za vrijeme sastanka Križnog stožera u Hrvatskoj Kostajnici od prije 13 mjeseci na kojem je bilo riječi o rješavanju pitanja poplava, gradonačelnik Bišćan dobio informaciju kako je klizište odnijelo i uništilo nekoliko kuća. Premijer je kazao da su prizori koje su vidjeli bili nestvarni.
 
Naglasio je da je odmah potom na sjednici Vlade istog tjedna odlučeno da potpredsjednik Vlade Štomar i državni tajnik Mažar, koji je na čelu Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, poduzmu sve mjere kako bi se pomoglo obiteljima kojima su uništeni domovi.
 
"Najprije im je osiguran privremeni smještaj. A nakon toga smo, sukladno našoj političkoj volji i svim mogućim mjerama koje su nam bile na raspolaganju, poduzeli sve kako bi se osigurao novi adekvatni smještaj", kazao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade istaknuo je da su obnovljene kuće veće u pogledu kvadrature u odnosu na domove koje su obitelji imale prije ovog događaja, kao i okućnice koje su također ostale iste ili su čak i veće.
 
Država je u samo 13 mjeseci reagirala na najprimjereniji mogući način

 
"Država je pokazala u samo 13 mjeseci da je reagirala na najprimjereniji mogući način", rekao je Plenković, zahvalivši gradonačelniku Biščanu, županu Žiniću, ministru Štromaru i državnom tajniku Mažaru na angažmanu.
 
Upitan je su li se domovi mogli obnoviti ranije, predsjednik Vlade smatra da je u ovim situacijama ovo vrlo brzi rok zato jer je riječ o izvanrednoj i neplaniranoj okolnosti, dodavši da su obitelji kojima su uništeni domovi imale korektan smještaj cijelo ovo razdoblje.
 
"Ministar Štromar je ovdje dolazio četiri puta, a državni tajnik Mažar bio je u stalnom kontaktu s njima. Našla su se rješenja koja svima odgovaraju. Iz razgovora s obiteljima vidim da su oni zadovoljni i sretni", kazao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade ponovio je da je razdoblje od 13 mjeseci najkraći mogući rok s obzirom da se moralo pronaći nove kuće koje su usto u državnom vlasništvu te su morale biti takve da ih se može brzo obnoviti.
 
"I to se u ovom trenutku realiziralo s namještajem u tim kućama. Prema tome išlo se na maksimum koji država u ovim okolnostima može napraviti", zaključio je predsjednik Vlade.
 
Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Pisane vijesti | Andrej Plenković