Plenković: Važno je da se Agrokor nakon nagodbe transformira vlasnički i bude financijski stabilan

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/6 prosinca/46152779302_2a056b2cf6_o.jpg

Nakon sjednice Vlade u Karlovcu, posvećene projektima za Karlovac i Karlovačku županiju, ukupne vrijednosti od 2,58 milijardi kuna, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije. 


 


Zahvalivši na gostoprimstvu karlovačkom županu Damiru Jeliću i gradonačelniku Damiru Mandiću, kazao je da mu je drago što je prije sjednice posjetio Ozalj gdje je HEP investirao 60 milijuna kuna u jednu od najstarijih hidroelektrana u Hrvatskoj, a potom vidio i finalizaciju projekta vrijednog 35 milijuna kuna za Opću bolnicu u Karlovcu. 
 
Posebno važan strateški projekt od interesa za Republiku Hrvatsku – zaštita od poplava
 
Kazao je da 37 točaka današnje sjednice, s brojnim projektima u domeni ministaraviše Vladinih resora, govore o tome da je sjednica zajednički i kvalitetno pripremljena. 
 
 
"Ugovori čijem ste potpisivanju svjedočili, odluke koje su uručene raznim jedinicama lokalne i područne samouprave, pokazuju da je Vlada danas došla s cjelovitim pristupom, kao što i inače radimo kad imamo sjednice izvan Zagreba, s više od 2,5 milijarde kuna vrijednim projektima. Tu bih posebno naglasio zakon i strateški projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a to je zaštita grada Karlovca od poplava", naglasio je.
 
Dodao je da su poslane važne poruke suradnje i razumijevanja lokalnih prioriteta. 
 
Intervencijski plan pomoći će bržem razvoju jugoistočnoga dijela Županije
 
"Posebno smo u pripremi sjednice Vlade osvijestili koliko jedan dio Karlovačke županije, mislim na jugoistočni dio koji pati od demografskih problema, koji je bio opustošen u Domovinskom ratu, mnoga područja i okupirana, danas treba potporu. Stoga Intervencijski plan o kojem je govorila ministrica Žalac, može pomoći da se grad Slunj i niz drugihopćina o kojima je riječ, brže razviju" kazao je predsjednik Vlade, dodajući da će Vlada nastaviti pomagati projekte u Karlovačkoj županiji. 
 
Policija i DORH svoj posao rade zakonito i neovisno 
 
Na novinarsko pitanje o mogućem datumu održavanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, predsjednik Vlade je kazao da je to,  što se njegovog rasporeda tiče, moguće u tjednu između 17. i 21. prosinca, nakon zasjedanja Hrvatskoga sabora. 
 
Odgovarajući na upit o uhićenjima osumnjičenih za ratne zločine koja su se danas dogodila u Vukovaru, 
 
predsjednik Vlade naglasio je da to nije posljedica nikakvog političkog pritiska, već da policija radi svoj posao. 
Ponovio je da je posebna radna skupina na temu ratnih zločina krenula raditi na način koji je rezultirao i ovakvim koracima u postupku. 
"Radi se od veljače i nema nikakve veze s političkim pritiskom. Policija i DORH svoj posao rade zakonito i neovisno od bilo kojih političkih institucija", poručio je.
 
Vladi je važna održivost poslovanja i financijska stabilnost Agrokora
 
Odgovarajući na medijski upit, predsjednik Vlade nije htio spekulirati o medijskim objavama u kojima stoji da je ruski Sberbank, najveći dioničar Agrokora, počeo primati ponude za svoj udio, što bi značilo promjenu ranijega plana o ulaganju te banke u kompaniju. Kazao je da se u posljednje vrijeme nije sastao ni s kim iz ruske banke niti o tome ima ikakvih saznanja. 
 
"Važno je da se novi Agrokor, nakon nagodbe transformira vlasnički. Oni koji su poslali vlasnici bili su vjerovnici ranije. Nitko od novih aktera nije došao slučajno, došli su s nekim naslovom. Ono što je važno je da se implementira nagodba, nakon svih odluka Trgovačkoga suda i VTS-a, a ono što će pojedini novi vlasnici raditi, pažljivo ćemo pratiti. Nama je u interesu da održivost u smislu poslovanja i financijske stabilnosti bude u fokusu.  Tko će u budućnosti, bilo to za nekoliko godina ili kasnije biti vlasnik ovako velikih kompanija to jednostavno nitko, pa niti Vlada, ne može jamčiti", zaključio je predsjednik Vlade Plenković. 
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković